partner in ondernemen
Deel deze pagina:

18 apr
2019

Aftrap sociale inkoop als invulling SROI

Tijdens de netwerkbijeenkomst Sociale Ondernemingen Oost NL, te gast bij Tom Koster (Noaberbouw Borne) en georganiseerd door ROZ, hebben we een nieuwe mogelijkheid voor SROI (Social Return On Investment) invulling gepresenteerd. Zo kan vanaf nu de rekening voor inkoop bij deelnemers van de Code Sociale Ondernemingen tot 100 procent opgevoerd worden!

Wethouder Roy de Witte van gemeente Tubbergen sprak tijdens de bijeenkomst over het Twentse SROI beleid en de toegevoegde waarde van sociaal ondernemen voor de regio. In Twente wordt door veertien gemeenten op een vernieuwende manier samengewerkt op het vlak van social return. Zo is er gemeenschappelijk beleid ontwikkeld, een gedeeld monitoringssysteem én heeft sociaal ondernemen onlangs een plek gekregen binnen dit beleid. Bedrijven met een opdracht of aanbesteding van één van de veertien Twentse gemeenten en die hierbij een SROI verplichting hebben, worden met deze regeling gestimuleerd om in te kopen bij een sociale onderneming. Het gaat in totaal om aanbestedingen van 1 miljard euro per jaar.

De factuur van een sociale onderneming die lid is van Social Enterprise NL kan tot 50 procent worden gebruikt als SROI invulling. Als een sociale onderneming (aspirant-)deelnemer is van de Code Sociale Ondernemingen kan dit voor 100 procent. Social Enterprise NL was in Twente aanwezig om het lidmaatschap van Social Enterprise NL en de mogelijkheden voor deelname aan de Code Sociale Ondernemingen toe te lichten.

De 14 Twentse gemeenten bieden in samenwerking met Social Enterprise NL ondernemers een traject aan waarin ze worden ondersteund in de voorbereiding op het behalen van de Code. In twee middagen en avonden gaan zij aan de slag met onderwerpen als Theory of Change, stakeholderbetrokkenheid, transparantie, financieel beleid en het borgen van sociale impact. Deze workshops zullen plaatsvinden op woensdag 22 mei en woensdag 12 juni in Hengelo. Aanmelden kan via: sociaalondernemen@rozgroep.nl