partner in ondernemen

Bbz

U gaat er natuurlijk niet vanuit, maar het kan gebeuren dat uw onderneming te maken krijgt met (tijdelijke) financiële problemen, waardoor het voortbestaan ervan bedreigd wordt. In sommige gevallen kunt u als ondernemer dan aankloppen bij de gemeente en een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen, ook wel afgekort tot Bbz.

Via het Bbz hebben gemeenten de mogelijkheid om ondernemers te ondersteunen op financieel vlak. Dit kan zijn door middel van een bedrijfskrediet, starterskrediet of een aanvulling op het inkomen.

Bbz voorwaarden

U krijgt natuurlijk niet zomaar een Bbz uitkering. Hiervoor moet u wel aan bepaalde eisen voldoen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat uw leeftijd tussen de 18 en de pensioengerechtigde leeftijd valt, dat u in Nederland woont en dat uw bedrijf ook in Nederland gevestigd is en dat u onvoldoende middelen hebt of kunt krijgen, bijvoorbeeld via de bank.

Ook moet u voor Bbz kunnen aantonen dat u tijdelijk niet de zakelijke kosten en kosten van uw levensonderhoud kunt betalen met uw inkomsten via het bedrijf én dat u voor uw levensonderhoud afhankelijk bent van de inkomsten van uw bedrijf. Er is dan bijvoorbeeld een aanvulling op het inkomen mogelijk.

Bbz aanvragen

Een Bbz uitkering of krediet aanvragen kan via het ROZ. Het ROZ voert deze regeling uit voor bijna alle gemeenten in Twente en de Achterhoek en maakt graag een afspraak met u om te bepalen of u ook in aanmerking komt voor een uitkering of krediet op basis van deze regeling. U kunt voor het aanvragen van een uitkering ook eerst een test doen, zodat u op die manier kunt bepalen of u in aanmerking komt.

Bij een Bbz uitkering of krediet aanvragen is het belangrijk om goed te weten wat er eventueel terugbetaald moet worden en wat de voorwaarden zijn. Het ROZ helpt u om dit helder te krijgen, zodat u ook daadwerkelijk baat hebt bij de regeling. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Hoe werkt een Bbz uitkering of krediet?

Als u een uitkering krijgt volgens het Bbz, dan is dit in veel gevallen een lening. Afhankelijk van het bedrijfsresultaat en vermogen kan het zijn dat u (gedeeltelijk) terug moet betalen of dat het wordt kwijtgescholden. Het kan ook zijn dat u in aanmerking komt voor een bedrijfskrediet. Dit is een rentedragende lening die in tien jaar moet worden terugbetaald.

Hiervoor geldt een rente van 8 procent. Het maximale bedrag dat u via het ROZ aan krediet kunt lenen is ruim €200.000. Uiteraard kijkt het ROZ hiervoor wel naar uw toekomstperspectieven. Het inkomen uit uw bedrijf moet daarnaast tenminste toereikend zijn om uw zakelijke kosten en uw kosten voor levensonderhoud te betalen. Ook moet de aflossing betaald kunnen worden.

Bbz regelen via het ROZ

Zit uw onderneming (tijdelijk) in zwaar weer en kunt u daar wel wat hulp bij gebruiken? Neem dan vandaag nog contact op met het ROZ. Het ROZ voert namelijk voor veel gemeenten in Twente en de Achterhoek de Bbz-regeling uit: Almelo, Borne, Berkelland, Bronckhorst, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Lochem, Losser, Oldenzaal, Oost Gelre, Tubbergen, Twenterand, Wierden en Winterswijk.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor ondernemers binnen de Bbz. Bezoek onze vestiging in het ondernemerscentrum in Hengelo of neem telefonisch contact met ons op via 074 – 241 51 00. U kunt eventueel ook het contactformulier op onze website invullen of een e-mail sturen naar info@rozgroep.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Normbedragen Bbz per 1 januari 2020

  • Maximaal bedrijfskrediet gevestigde ondernemers: € 203.135,-
  • Maximale vermogensgrens: € 195.497,-
  • Maximaal starterskrediet: € 37.398,-
  • Inkomensgrens oudere zelfstandigen: € 8.068,-
  • Maximaal vermogen oudere zelfstandigen: € 136.848,-
  • Maximaal krediet om niet oudere zelfstandigen: € 10.157,-