partner in ondernemen
Deel deze pagina:

14 jun
2017

Danya Weevers wil de strijd aangaan met de fast fashion industrie

De nog maar 22 jarige modeontwerper Danya Weevers staat in september op de London Fashion Week. Begin juli wordt haar collectie gefotografeerd en gefilmd. Ze werkt nu keihard toe naar deze deadline. Dat doet Danya grotendeels vanuit Ondernemerscentrum H164 in Hengelo waar ze sinds 1 december 2016 haar atelier heeft.

“Ik wilde vroeger altijd graag voor een grote ontwerper werken, maar tijdens mijn stages kwam ik erachter dat ik het ook zelf wilde doen. Ik wilde mijn eigen keuzes maken, een eigen bedrijf runnen. Officieel sta ik al enkele jaren ingeschreven met mijn bedrijf, maar het laatste jaar ben ik er echt serieus mee bezig”, vertelt Danya. Na haar studie had ze zich ingeschreven voor de London College of Fashion. Daar gelden erg pittige toelatingseisen, maar Danya kreeg te horen dat ze ingeloot was. Helaas moest ze er vanwege de hoge kosten toch vanaf zien. Het feit dat ze was toegelaten, zag ze als een bevestiging van haar talent.

Toen Danya werd uitgenodigd voor de Vancouver Fashion Week, kwam een en ander in een stroomversnelling en is ze serieus aan de slag gegaan als ondernemer. “Ik vind echt alles leuk aan het hebben van een eigen bedrijf. Vooral de afwisseling vind ik fijn. Er is nooit een dag hetzelfde. En dat er af en toe iets mis gaat, dat hoort erbij. Van tegenslagen leer je juist, daar kom je alleen maar sterker uit.”

Danya richt zich met haar bedrijf op duurzame en ecologische mode. “Ik zag ongeveer een jaar geleden een documentaire over de kledingindustrie, ‘The True Cost’, en daar ben ik echt van geschrokken. De omstandigheden waren zo slecht, daar wilde ik niet aan mee doen. Ook de vervuiling van stoffen met chemische middelen staat me tegen. Ik wil de strijd aangaan met de fast fashion industrie. Daarom gebruik ik alleen duurzame producten, zoals katoen met een keurmerk dat het niet chemisch behandeld is, linnen en zijde. Ook maak ik gebruik van hennep. Dat is een heel sterke stof. En tencel, dat is een nieuwe soort stof gemaakt van eucalyptusbomen. Ook wel milieuvriendelijke viscose genoemd”, licht Danya haar materiaalkeuzes toe. “Mijn kleding is daardoor wel wat duurder, maar het gaat ook veel langer mee. Dus in verhouding merk je het niet in je portemonnee.”

Danya werd door een kennis gewezen op de huurmogelijkheden in H164. “Ik werk hier veel harder dan vanuit huis. Ik kan hier de knop beter omzetten. Ook heb ik alles bij de hand en ik kan alles laten liggen. Het bevalt me super goed. Ook de contacten met andere ondernemers in het pand verlopen prettig. Als er iets is, dan helpen we elkaar. Er hangt een goede sfeer. Laatst hebben we nog een barbecue georganiseerd met elkaar.” Danya haar adviseur bij ROZ wees haar op de training ‘Aan de slag met uw ondernemingsplan’. “Ik dacht altijd dat ik alles wel in mijn hoofd had, maar het is toch wel handig dat ik mijn plannen op papier heb. Nu denk ik beter na over de vervolgstappen. En met name voor het financiële deel geeft het me overzicht.”

Wat Danya wil bereiken met haar bedrijf? “Op de korte termijn hoop ik op succes in Londen. Ik ben nu heel druk met het afronden van de collectie daarvoor. Ik werk met een vast team van fotografen, een cameraman, haarstylist, make up artist en model. Zij voelen mij goed aan, dus het vastleggen van de collectie begin juli komt vast goed. Als twee winkelketens mijn collectie afnemen in Londen, dan ben ik de gelukkigste. Meer mag natuurlijk ook. Over een paar jaar hoop ik vijf tot tien vaste winkelketens te hebben die mijn kleding verkopen. En ik hoop dat ik er dan niet meer naast hoef te werken, wat ik nu nog wel deels doe zodat ik toch een vast inkomen heb. Mijn ultieme droom is een eigen winkel en atelier in één. En ik wil de productie van de kleding wel terugbrengen naar de derde wereld landen, want ik ben van mening dat alles daar weghalen geen optie is. Ik wil graag een eigen productiebedrijf oprichten samen met een stichting die in derde wereld landen werkt, om hen daar zelfvoorzienend te maken. Als mijn bedrijf goed gaat lopen, wil ik er ook andere mee helpen!”

Meer info: www.danyaweevers.nl