partner in ondernemen
Deel deze pagina:

19 jul
2017

Erwin Appels: “Zonder Bbz had mijn bedrijf waarschijnlijk niet meer bestaan”

Erwin Appels is sinds 2011 zelfstandig ondernemer. Hij is eigenaar van Dirk Nijhuis en Appels Schilderwerken B.V. in Enschede. Een schildersbedrijf dat diverse werkzaamheden verricht, van buiten- en binnenschilderwerk tot wandafwerking en beglazing. “Na 23 jaar in een familiebedrijf te hebben gewerkt als projectleider, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ondanks dat ik nu meer uren maak als ondernemer, geeft het me een vrij gevoel. Ik kan mijn eigen beslissingen nemen en daar naar werken”, aldus Erwin.

Na de start in 2011 zat er wel groei in het bedrijf, maar niet voldoende voor een gezonde bedrijfsvoering. In 2012 kon Erwin schildersbedrijf Dirk Nijhuis overnemen waarmee hij een goede samenwerking had. “De eigenaren waren bijna pensioengerechtigd en hadden geen opvolging. Voor de continuïteit richting de klanten en medewerkers, is mij het bedrijf ter overname aangeboden. Hierdoor zou ik in een keer op de gewenste bedrijfsgrootte zitten met mijn bedrijf. De bank keek in eerste instantie erg positief tegen de overname aan, maar haakte op het laatste moment toch af.”

Een kennis van Erwin die hem administratief ondersteunt, attendeerde hem op het ROZ. “ROZ heeft mij via de Bbz-regeling geholpen met de financiering. Edwin Lahuis was mijn adviseur. De contacten zijn vanaf het eerste moment zeer prettig verlopen. De werkwijze en voorwaarden zijn altijd helder en eerlijk besproken. De financiering is in betrekkelijk korte tijd tot stand gekomen. Zonder de financiering van het ROZ was de overname niet tot stand gekomen. Ik twijfel of het bedrijf waarmee ik gestart was het wel had gered. En daarbij zou Dirk Nijhuis schilderwerken waarschijnlijk zijn gestopt, waarmee ook de werkgelegenheid van circa 15 schilders verloren was gegaan.”

“Hoe het nu gaat met mijn bedrijf? Het gaat goed! Het ondernemingsplan komt exact overeen met de werkelijkheid. We zitten qua omzet en personele bezetting op de grootte waarop we willen zitten. De financiering via het ROZ hebben we ongeveer twee jaar vervroegd kunnen aflossen. We zijn aan het investeren in de vakkennis en kwaliteit van de medewerkers. De toekomst zien we positief tegemoet. Het aanbod van werk neemt in onze branche gelukkig ook weer toe. De grootste uitdaging wordt nu het behouden en het aantrekken van vakschilders.”

Tip van Erwin:
“Het starten van een onderneming is een uitdaging die gepaard gaat met ups en downs. Als je naar de korte termijn kijkt en dan investeert, krijg je het soms benauwd. Focus je op het einddoel en houd vertrouwen in jezelf!”