partner in ondernemen
Deel deze pagina:

15 mei
2014

Factureren en incasseren: hoe doe je dat in Duitsland?

Woensdagavond 14 mei organiseerden GGN, STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater en ROZ een masterclass Ondernemen in Duitsland: van factureren tot incasseren in de Grolsch Veste in Enschede. Ruim 40 ondernemers die zaken willen doen met Duitsland waren aanwezig bij deze verdiepingsmasterclass.

In Duitsland liggen kansen voor ondernemers. De Duitse economie floreert en Duitsland is een enorme afzetmarkt pal naast de deur. Wanneer u zaken gaat doen in Duitsland, is het van belang om goede afspraken met uw Duitse zakenpartners te maken.

Nico Westra, accountmanager bij GGN en Alexander Crämer, Rechtsanwalt bij STRICK, namen de ondernemers mee langs het proces van behaalde omzet naar betaalde omzet. Waar moet uw factuur aan voldoen als u zakendoet met Duitsland? Hoe zorgt u ervoor dat uw Duitse afnemer de rekening betaalt? Welke stappen kunt u ondernemen wanneer uw klant niet betaalt? Op al deze vragen en meer gaven zij een antwoord. “De wet- en regelgeving rondom incasseren in Duitsland is heel anders dan in Nederland. In Nederland kent de crediteur meer bescherming, in Duitsland juist de debiteur”, vertelde dhr. Crämer.

DSC_0009

ROZ ondernemersadviseur Joris Mekenkamp bracht het belang van een goed debiteurenbeheer onder de aandacht en gaf de ondernemers tips mee hoe zij dat vorm kunnen geven. De aanwezige ondernemers waren erg tevreden over de masterclass. “Ik heb momenteel een Duitse klant die niet betaalt. Deze masterclass kwam voor mij dus precies op het goede moment”, liet een van de deelnemers weten.

DSC_0013