partner in ondernemen
Deel deze pagina:

12 jun
2017

Goed idee voor een sociale onderneming? Meld u aan voor Twente Move2Social!

Het regionale ondernemersprogramma TwenteMove2Social roept ondernemers en inwoners in Twente op hun ideeën om op ondernemende wijze maatschappelijke vraagstukken te beantwoorden, in te sturen. De meest veelbelovende inzendingen maken kans om het idee met experts uit bedrijfsleven, onderwijs en overheid door te ontwikkelen naar een business case. En uiteindelijk in een sociale onderneming. Inzendingen kunnen online ingediend worden op www.twentemove2social.nl.

Ideeën voor sociaal maatschappelijke problematiek
Maatschappelijke vraagstukken, waar denken we dan aan? Ouderen die vereenzamen. Mantelzorgers die gebukt gaan onder de grote zorgdruk en uitvallen op het werk. Toenemende luchtvervuiling door autorijden of een groeiende afvalberg vanwege niet-duurzame productieprocessen. Ondernemers en inwoners die oplossingen bedenken voor dit soort sociaal-maatschappelijke issues kunnen er een sociale onderneming van maken en banen creëren. Via TwenteMove2Social kan dat dus met behulp van experts vanuit bedrijfsleven, overheid en onderwijs.

Twente leverde al 48 ideeën!
In Twente leven veel creatieve ideeën die maatschappelijke impact bevorderen. Zo bleek uit de eerste inschrijvingsronde in februari. TwenteMove2Social ontving maar liefst 48 unieke ideeën voor o.a. werken met mensen met een beperking, het bevorderen van langer zelfstandig thuiswonen en slimmer omgaan met afvalstromen. Uiteindelijk zijn er elf kansrijke ideeën geselecteerd. De elf sociaal ondernemers – met of zonder personeel, startend of doorgewinterd – hebben het programma inmiddels doorlopen en zijn enthousiast over de inhoud

Ervaring van Gerrit de Weerd van FarmFood:
“We hebben best wel getwijfeld om mee te doen aan TwenteMove2Social. Ons familiebedrijf bestaat al meer dan 60 jaar en we werken al jaren tot volle tevredenheid met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het programma heeft ons geleerd hoe we het beste in contact kunnen komen met de gemeente. Dat was ons alleen nooit gelukt. We zijn blij dat we meegedaan hebben en kunnen iedereen met een goed idee aanraden om zich in te schrijven!”

Ervaring van Annemieke Koster van Enschede Textielstad:
“Via mijn plannen, het lokaal produceren van duurzaam textiel, en dankzij aandacht in de media, kwamen er ongelofelijk veel kansen en aanvragen op mijn pad. Het programma heeft me geleerd om te focussen op mijn onderneming. Het is een stok achter de deur om te focussen op het bouwen aan mijn bedrijf.”

Ervaring van Jeffrey Reuver van Hassing Totaalstoffering heeft een creatieve manier voor het hergebruik van zijn bedrijfsafval bedacht en ontwikkeld.
“Deelname aan TwenteMove2Social biedt structuur en is heel goed voor je netwerk. Je kunt met elkaar sparren, je leert van elkaar en zo ontstaan er – als positief neveneffect – weer crossovers.”

Hoe werkt het?
Twente Move2Social roept iedereen in Twente op om ideeën aan te leveren die positieve maatschappelijk impact hebben. De online inschrijving is nu geopend op www.twentemove2social.nl. De partners van Twente Move2Social selecteren de meest kansrijke ideeën, met een maximum van twaalf. Direct aansluitend volgen de (startende) sociaal ondernemers een intensief ontwikkelprogramma met workshops, expertmeetings en business coaching door experts. Het resultaat is een business case: een plan dat het idee omzet in een sociale onderneming. Deze business cases pitchen de deelnemers aan een financieringstafel waar publieke én private investeerders zitten. Goede business plannen krijgen zo mogelijk toegang tot kapitaal zodat de inzenders ook daadwerkelijk van start kunnen gaan met hun sociale onderneming.

Wie is Twente Move2Social?
Twente Move2Social is een publiek-private coproductie van elf partners uit het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs. De elf samenwerkende partners zijn ROZ Groep, Saxion Hogeschool, ROC van Twente, Provincie Overijssel, Wadinko, Startfoundation, Rabobank Enschede-Haaksbergen, KplusV, Twente Board, gemeente Almelo en gemeente Enschede. Zij slaan de handen ineen om sociaal ondernemers in Twente een boost te geven. De verbindende maatschappelijke thema’s van de partners zijn: de inclusieve arbeidsmarkt, zorg en welzijn en circulaire economie.