partner in ondernemen
Deel deze pagina:

30 nov
2015

Grote belangstelling voor jubileumbijeenkomst ROZ en H164 met staatssecretaris Klijnsma

Maandag 30 november barstte Ondernemerscentrum H164 aan de Enschedesestraat 164 in Hengelo bijna uit haar voegen vanwege de enorme belangstelling voor de jubileumbijeenkomst ter ere van het 10 jarig bestaan van ROZ  en het 5 jarig bestaan van H164. Onder de ruim 170 gasten ook Jetta Klijnsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Staatssecretaris Klijnsma maakte kennis met een aantal ondernemers die vertelden over hun bedrijf en de ervaringen met ROZ. Na deze rondgang sloot ze de bijeenkomst af: “De ondernemers die ik zojuist ontmoette zijn eigenlijk dé ambassadeurs voor de Bbz-regeling (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen). Zij zijn schoolvoorbeelden van mensen die de moed niet hebben laten zakken toen het even wat minder ging met hun bedrijf. Soms is een klein steuntje in de rug voldoende om weer verder te kunnen. Daar is de Bbz-regeling bij uitstek geschikt voor. Lang niet in alle regio’s in het land is de uitvoering van het Bbz zo goed geregeld als hier bij het ROZ. Ik neem deze voorbeelden dus graag mee om ze elders in het land weer uit te venten”, aldus de staatssecretaris.

DSC_8162
Staatssecretaris Jetta Klijnsma maakt kennis met Anja Olthof en Nicolette Luttikholt van 2impressU (foto: Moments of Life)

Ellen Lansink, manager ROZ en H164, verzorgde eerder deze middag de aftrap en dook eerst de geschiedenis in, zoals gebruikelijk bij jubilea. “Tien jaar geleden was het gebruik van ondernemersregelingen maar mondjesmaat en werd het startend ondernemerschap vanuit de overheid weinig gestimuleerd. In die constatering en met de ambitie om het anders en beter te doen, vonden de gemeenten Enschede en Hengelo elkaar en werd het ROZ opgericht”, aldus Ellen Lansink. De uitbreiding van het werkgebied door de jaren heen en de diverse diensten en projecten om ondernemerschap te stimuleren, ontbraken zeker niet in haar verhaal. Evenals activiteiten en initiatieven op het terrein van sociale economie vanuit H164 de afgelopen vijf jaar. Enkele indrukwekkende cijfers: de afgelopen 10 jaar hielp ROZ ruim 6000 ondernemers en spraken we met ruim 9000 potentiële starters. Wij hielpen ruim 2000 starters in de lucht en verstrekten ruim 1000 kredieten.

Bijdragen waren er ook van Patrick Welman, wethouder gemeente Enschede, en Mariska ten Heuw, wethouder gemeente Hengelo; de gemeenten van het eerste uur en betrokken bij de oprichting van ROZ. Patrick Welman zoomde met name in op het belang van regionale samenwerking, zowel op het gebied van arbeidsmarktbeleid als ondernemerschap. Mariska ten Heuw onderstreepte het belang van een proactieve uitvoering van het Bbz aan de hand van een videobijdrage. “In Twente en de Achterhoek zetten we het Bbz vanuit economisch opzicht preventief in om het ondernemerschap aan te jagen. Dit standpunt en deze ervaringen dragen wij uit, ook buiten de regio”, aldus Mariska ten Heuw.

De gasten konden een inspirerende sessie naar keuze volgen. In de sessie ‘ROZ pitches’ werd de dienstverlening van ROZ geduid door enkele ROZ adviseurs aan de hand van twee praktijkcases onder leiding van Joop Wikkerink, senior beleidsmedewerker gemeente Hengelo.
Bert Otten, voorzitter van de Vrienden van H164 en senior adviseur RadarAdvies, praatte samen met enkele sociale ondernemers de aanwezigen bij over de ontwikkelingen in H164 op het terrein van sociale economie in de sessie ‘H164 en sociaal ondernemerschap anno nu’.
De derde sessie was ‘Geluk als zakelijke succesfactor’ door Mirjam Spitholt, docent Gelukskunde en Bedrijfseconomie aan Saxion.

Na de afsluiting door staatssecretaris Klijnsma bleven de vele aanwezige opdrachtgevers, relaties en intermediairs nog om te proosten op 10 jaar ROZ en 5 jaar H164. Langs deze weg willen wij nogmaals iedereen bedanken: alle sprekers, aanwezige ondernemers en gasten. Bedankt voor uw vertrouwen!

Bekijk enkele foto’s op onze Facebookpagina