partner in ondernemen
Deel deze pagina:

27 nov
2013

Grote belangstelling voor ROZ Event ‘Ondernemen in Duitsland’

Het ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) organiseerde op woensdag 27 november 2013 het ROZ Event ‘Ondernemen in Duitsland’ in Ondernemerscentrum H164, Enschedesestraat 164 in Hengelo. Ruim 130 bezoekers namen tussen 13.00 en 21.00 uur deel aan een of meerdere masterclasses rondom ondernemen in Duitsland en woonden de paneldiscussie bij waarin diverse Nederlandse en Duitse bestuurders hun visie gaven op grensoverschrijdend ondernemen.

Paneldiscussie

In een interviewronde onder leiding van Bert Otten (vice-voorzitter PvdA en voormalig wethouder Hengelo) gaven een aantal Duitse en Nederlandse bestuurders hun visie op het thema ‘Ondernemen in Duitsland’. Wat is het belang van grensoverschrijdend ondernemen voor de regionale economie? In het panel namen deel:
> Sander Schelberg, burgemeester gemeente Hengelo
> Pieter van Zwanenburg, lid Dagelijks Bestuur Regio Twente, portefeuille Economische Zaken en wethouder gemeente Hof van Twente
> Yuri Liebrand, wethouder gemeente Oldenzaal
> Volker Pannen, burgemeester Bad Bentheim
> Sonja Jürgens, burgemeester Gronau
> Andrea Severiens, Kreishandwerkerschaft Borken

IMG_9516
Sander Schelberg, Volker Pannen, Sonja Jürgens en Bert Otten tijdens paneldiscussie.

Een van de conclusies is dat zowel Duitse als Nederlandse bestuurders graag met elkaar om tafel willen om te kijken hoe grensoverschrijdend ondernemerschap gestimuleerd kan worden. Beide Duitse burgemeesters, Volker Pannen en Sonja Jürgens, bevestigden dat er voldoende werkgelegenheid over de grens is, bijvoorbeeld in de bouw, waar Nederlandse bedrijven, maar ook werknemers van kunnen profiteren. Burgemeester Schelberg benadrukte dat het dichtbijgelegen Duitsland grote kansen biedt aan Twente en de Achterhoek. Alle drie burgemeesters wezen op het feit dat men bij zakendoen wel oog moet hebben voor elkaars gebruiken en culturen. In een tweede gespreksronde bevestigden ook Andrea Severiens, Pieter van Zwanenburg en Yuri Liebrand het grote belang van het zakendoen met en in Duitsland.

Masterclasses ‘Ondernemen in Duitsland’

In acht verschillende masterclasses zijn ondernemers bijgepraat over de mogelijkheden van ondernemen in Duitsland en waar zij als Nederlandse ondernemer in Duitsland rekening mee moeten houden. Ondernemen in Duitsland kent veel voordelen. Duitsland is de belangrijkste import- en exportpartner van Nederland, kent 82 miljoen potentiële afnemers en is centraal gelegen in Europa.

IMG_9426
Masterclass bezoekers.

De experts die een masterclass verzorgden zijn Strick Rechtsanwälte & Steuerberater, Gothaer Versicherungen, Euregio, Palio, WTC Twente, Servicebureau THOTAAL, ROZ en Oostwerk administratief bedrijf. Allerlei onderwerpen passeerden de revue, zoals juridische valkuilen bij zakendoen in Duitsland, cultuur- en taalverschillen, administratie en verzekeringen, sociale zekerheid, tips en trucs uit de praktijk en er was een speciale masterclass gericht op de bouwsector.

DSC_0023
Alexander Crämer van STRICK verzorgde een masterclass voor de bouwsector.

De bezoekers waren enthousiast over het event, de inhoud van de masterclasses en ook over de typisch Duitse eetkraam met Bratwurst und Pommes.

IMG_9474

Een verslag van de verschillende masterclasses vindt u hier.
Bekijk enkele foto’s van het event op onze Facebookpagina.

Download hier:
> presentatie masterclass 2: Ondernemen in Duitsland: tips en trucs uit de praktijk (ROZ / Palio)
> presentatie masterclass 5: Administratie en verzekeringen: een goede basis voor ondernemen in Duitsland (Oostwerk / Gothaer versicherungen)