partner in ondernemen

Hulp ondernemingsplan schrijven

ROZ geeft u graag hulp wanneer u uw ondernemingsplan gaat schrijven. Wij vertellen u alles over wat er in uw ondernemingsplan moet komen te staan.

Hulp ondernemingsplan schrijven

In een ondernemingsplan onderzoekt u niet alleen de haalbaarheid van uw onderneming, maar het is ook een goede houvast wanneer u eenmaal bent begonnen met uw bedrijf. Doordat u zich van tevoren een idee heeft gevormd over de doelstellingen van uw bedrijf, kunt u direct reageren wanneer deze niet gehaald worden. Het is zeer aan te raden om een ondernemingsplan te schrijven, omdat u hiermee voor zowel uzelf als voor anderen alles goed op een rijtje zet.

Inhoud van een ondernemingsplan

In een goed ondernemingsplan moet op veel zaken worden ingegaan. Houd er rekening mee dat een ondernemingsplan een persoonlijk plan is en moet passen bij u en uw bedrijf. Dit zijn vier hoofdpunten die u zeker niet moet vergeten:

  • De ondernemer
  • Marketingplan
  • Financieel plan
  • Organisatie

De ondernemer

Met informatie over uzelf ontmoet de lezer u als ondernemer. Uw persoonsgegevens, opleiding en werkervaring moeten in het ondernemingsplan komen te staan. Ook uw motivatie en doelstellingen zijn daarbij belangrijk. Om te bepalen of u eigenlijk wel geschikt bent om ondernemer te worden zult u ook uw eigen kwaliteiten en zwaktes in kaart moeten brengen.

Marketing- en financieel plan

Met welke producten of diensten wilt u winst halen en op welke doelgroepen moet u zich dan richten? Met een goed marketingplan is uw organisatie beter in staat om in te spelen op allerlei veranderingen. Dit komt omdat u beter onderbouwde beslissingen kunt nemen op basis van juiste informatie en analyses. In uw financiële plan maakt u inzichtelijk welke omzet, kosten en winst u heeft. Welke investeringen u heeft gedaan en hoe deze zijn gefinancierd. Hiervoor zult u een aantal begrotingen moeten opstellen.

Organisatie

In uw ondernemingsplan dient u ook uw organisatie te beschrijven. Wat is de door u gekozen handelsnaam en welke rechtsvorm heeft uw onderneming? Ook moet u weten welke vergunningen u nodig heeft om uw bedrijf op te starten, welke verzekeringen u nodig heeft en wat u allemaal moet melden bij de Belastingdienst.

Neem contact met ons op »

Hulp van ROZ bij ondernemingsplan schrijven

Bent u op zoek naar hulp bij het schrijven van uw ondernemingsplan? Bekijk dan de handleidingen op onze website of neem contact met ons op.