partner in ondernemen
Deel deze pagina:

26 jun
2014

Inspirerend symposium sociaal ondernemerschap

Ruim 70 mensen waren woensdagmiddag 25 juni aanwezig bij het symposium ‘Nieuwe uitdagingen voor sociaal ondernemerschap’ van 16.00 tot 18.00 uur in Ondernemerscentrum H164, Enschedesestraat 164 in Hengelo.

In dit symposium kwamen de actuele ontwikkelingen en nieuwe uitdagingen rondom sociaal ondernemerschap aan bod. De nieuwe Participatiewet vraagt van gemeenten en sociale partners een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het gaat dan om werk en banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Traditionele werkgelegenheidsinitiatieven of instrumenten voldoen niet altijd. Sociale partners en overheid in Nederland en Europa kijken steeds meer naar sociale ondernemingen als waardevol arbeidsmarktinstrument. Social enterprises bieden niet alleen (leer)werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar zijn ook winstgevende ondernemingen. Ondernemerschap en bedrijfsmatige organisatie worden gekoppeld aan sociale doelstellingen.

Bert Otten, voormalig wethouder gemeente Hengelo en voorzitter van de Vrienden van H164, schetste wat er in Hengelo allemaal is gebeurd op het terrein van sociale economie, waar we nu staan en hoe de toekomst er uit zal zien. Theodor van der Velde, directeur Saxion Centrum voor Ondernemerschap, benoemde het belang van het stimuleren van (sociaal) ondernemerschap in het onderwijs.

fotocollage symposium

Dany Neudt, directeur van ondernemerscentrum voor sociale economie De Punt in Gent, was helaas verhinderd, maar had een prachtige videoboodschap ingesproken over de stand van zaken van de sociale economie in België en de Belgische politiek. Dagvoorzitter Joop Wikkerink, senior beleidsmedewerker bij de gemeente Hengelo, stelde vragen over ondernemerschap en sociale economie aan de panelleden Rob Christenhusz, wethouder gemeente Oldenzaal, Annemieke Gildhuis, manager Sociale Dienst Oost Achterhoek en Jannie van den Berg, teamleider Zelfstandigen Loket Flevoland en voorzitter van PPO. Onderwerpen als sociale economie en overheid, het starten van een eigen bedrijf en de Bbz kwamen aan bod.

Het symposium werd aangeboden aan Sjon Reimink vanwege zijn vertrek bij de ROZ Groep. Sjon was als manager van ROZ en H164 aanjager van initiatieven op het terrein van ondernemersadvisering, sociale economie en het opzetten van sociale ondernemingen. Het laatste woord was daarom voor Sjon. Hij vertelde zijn visie op nieuwe sociale ondernemingen en over de uitdagingen waar hij zich de komende tijd mee bezig houdt.