partner in ondernemen
Deel deze pagina:

23 jun
2015

Interessant werkbezoek Vrienden van H164 aan Duitsland

Eén van de jaarlijks terugkerende activiteiten van de Vrienden van H164 is een werkbezoek brengen aan een aan H164 gerelateerde organisatie. Op 18 juni werd een bezoek gebracht aan een tweetal organisaties/bedrijven in Ahaus Duitsland, door Bert Otten, Eric Eekhout, Arjan Bieleveldt, Berno Sauer, Eric Markvoort, Eric Wolkotte, Ellen Lansink, Joop Wikkerink, Ilse van den Brand en Sharon Leuveld.

STARTERCENTER NRW KREIS BORKEN

In bijna alle regio’s in Nordrhein Westfalen (NRW) zijn Startercenter te vinden die dienen als centraal punt voor alle vragen van startende ondernemers. Naast startersadvisering ondersteunen de Startercenter ook bij de belangrijkste formaliteiten rondom de start van een bedrijf. Wij bezochten het Startercenter NRW Kreis Borken in Ahaus, dat onderdeel is van de WFG (Wirtschaftsförderungsgesellschaft). De WFG heeft als doel om de economische situatie in Kreis Borken te verbeteren en de regionale arbeidsmarkt positief te beïnvloeden. De WFG is in 1968 opgericht en actief op vijf terreinen: startersadvisering, bedrijfsadvisering, innovatieadvisering, citymarketing en infrastructuur. Meer info >>

WFG kent 14 medewerkers. Wij werden ontvangen door Ulrike Wegener, Gründungsberatung, en Ingo Trawinski, Betriebsberatung.

IMG_4910

Ulrike en Ingo vertelden over de economische ontwikkelingen in Kreis Borken en over de werkzaamheden van de WFG/Startercenter. Uiteraard werden de verschillen en overeenkomsten op allerlei gebieden besproken.

Tussen 2004 en 2009 kende Kreis Borken een starters’boom’. Sinds 2012 zijn er veel minder mensen die de stap richting het starten van een eigen bedrijf zetten. In Duitsland laat men de vakmensen liever in organisaties werken dan ze te stimuleren om voor zichzelf te beginnen. Ondernemerschap is ook nog niet goed vertegenwoordigd in het onderwijs; weinig opleidingen zijn hierop afgestemd. Het ROZ heeft juist een goede samenwerking met het onderwijs en merkt dat daar steeds meer aandacht komt voor ondernemerschap.

Het gaat goed met de Duitse economie; onder andere de bouwsector floreert. Er zijn ook sectoren waarin het nog steeds moeilijk is, bijvoorbeeld in de horeca en detailhandel, net als in Nederland. De werkloosheidsquote in Kreis Borken is 4,1%. Dat is aanzienlijk laag vergeleken met enkele grote steden in Twente zoals Enschede (18,5%) en Almelo (16,9%).

Het Startercenter heeft af en toe contacten met Nederlandse organisaties zoals de KvK en het WTC. Zij kennen geen Bbz-regeling of iets soortgelijks in Duitsland. Wel kennen ze een ‘microkrediet’ tot 25.000 euro dat wordt verstrekt door de NRW.Bank. Dit krediet wordt uit middelen van de EU en NRW gefinancierd. Meer info >>

Het was interessant kennis te maken met een soortgelijke organisatie als ROZ en te merken dat er, naast overeenkomsten, toch ook duidelijke verschillen zijn tussen Nederland en Duitsland.

INTEGRATIONSFACHDIENST

De LWL-Integrationsamt Westfalen bevordert de toegang van mensen met een beperking tot de arbeidsmarkt. Zij bieden advies en ondersteuning rondom het thema arbeid. Zij ondersteunen projecten op het gebied van sociale economie. Die projecten omvatten zowel sociale ondernemingen als sociale afdelingen binnen bedrijven. Mensen met en zonder handicap werken hierin samen. Minstens 25 en in de regel niet meer dan 50% van de werknemers is beperkt. Meer info >>
De Integrationsfachdienst werkt in opdracht van de LWL-Integrationsamt. Zij ondersteunen de mensen met een beperking en de werkgevers bij de invulling van een arbeidsplaats en bij eventuele problemen. Meer info >>
Petra Mönstermann is werkzaam bij de Integrationsfachdienst Borken-Coesfeld en vertelde over haar werkzaamheden en hoe sociale ondernemingen georganiseerd zijn in Duitsland. Er zijn veel overeenkomsten, maar ook zeker verschillen.

In Duitsland kennen ze een quotum: private en publieke werkgevers die over minstens 20 arbeidsplaatsen beschikken, moeten minstens 5% van die arbeidsplaatsen laten bezetten door mensen met een beperking. Wanneer hier niet aan wordt voldaan, moet de werkgever maandelijks een boete betalen. Petra vertelde dat er nog altijd veel bedrijven zijn die maandelijks de boete betalen in plaats van te investeren in arbeidsplaatsen voor beperkten. Het quotum, dat wellicht ook in Nederland van toepassing wordt als werkgevers onvoldoende banen beschikbaar stellen voor mensen met een arbeidsbeperking, levert nog niet de gewenste resultaten op.

GRENZLAND WÄSCHEREI

We bezochten vervolgens een sociale onderneming, de Grenzland Wäscherei in Ahaus, en werden rondgeleid door Martin Kock, bedrijfsleider, en Martraud Leeners, medewerker klantenservice en administratie. De wasserij werkt voor diverse zorginstellingen en wast zowel kleding van bewoners als bedrijfskleding. Ook een aantal horeca- en andere grote bedrijven zijn klant. Dagelijks wordt er meer dan 8.500 kg gewassen. Meer info >>

De wasserij is dichtbij de grens met Nederland gevestigd, maar Nederlandse klanten hebben ze nog niet terwijl er wel Duitse klanten op veel grotere afstand zitten.

IMG_3361

Ongeveer de helft van de 74 medewerkers heeft een beperking. Martin en Martraud vertelden over het werken met mensen met een beperking en welke werkzaamheden ze verrichten. De meeste medewerkers werken gewoon 7/8 uur op een dag. Sommige mensen waarbij de beperking groter is, maken minder uren per dag. Met elke medewerker worden afspraken gemaakt, afgestemd op de persoon. De medewerkers zijn erg trots een baan te hebben en er ontstaan veel vriendschappen op de werkvloer.

Het was interessant en inspirerend om eens een kijkje te nemen in zo’n grote wasserij en te zien hoe zij mensen met een beperking een arbeidsplek bieden. Ook in Nederland kennen we soortgelijke initiatieven.