partner in ondernemen

ROZ Jaaroverzicht 2016

In 2016 hebben wij ruim 500 ondernemers en 1100 (potentiële) startende ondernemers kunnen ondersteunen met ons uitgebreide dienstenpakket; advies, begeleiding, coaching, trainingen, schuldhulpverlening en/of Bbz-financiering. We zijn zichtbaar en proactief aanwezig in ons werkgebied. Op uiteenlopende manieren. Waar waren we in 2016? Van events en bijeenkomsten tot specialties in onze dienstverlening; wij laten het u graag zien in dit jaaroverzicht met foto’s, filmpjes, testimonials en links naar meer informatie.

Startersevent Twente

2 juni 2016 organiseerde ROZ samen met de 14 Twentse gemeenten in opdracht van de provincie Overijssel een groot Startersevent in de Gieterij in Hengelo met ruim 300 bezoekers.

Lees meer >>

Sociaal ondernemerschap op de kaart

Eén van onze doelen is het vergroten van de zichtbaarheid van sociaal ondernemers in Twente. Daartoe hebben we afgelopen jaar onder andere bovenstaand filmpje gemaakt waarin enkele sociaal ondernemers zichzelf voorstellen. En op onze website zetten we sociaal ondernemers in ons werkgebied letterlijk op de kaart.

Lees meer >>

Netwerken werkt tijdens Ondernemerscafés

Het hele jaar door organiseren wij samen met gemeenten Ondernemers- en ZZP netwerkcafés. In 2016 vonden deze plaats in de gemeenten Almelo, Bronckhorst, Haaksbergen, Hengelo en Losser. Zzp’ers en kleine ondernemers brengen we op deze manier met elkaar in contact. Netwerken staat altijd centraal.

Innovatieagenda Bbz

Het ROZ maakt zich samen met PPO, VNG en G32 sterk voor een verbeterd Bbz. De regeling is landelijk onvoldoende bekend en na meer dan 10 jaar is actualisering van de regeling gewenst. In 2016 is gestart met een zogenaamde innovatieagenda die in 2017 via het Ministerie van SZW tot uitvoering moet komen. Vanuit het PPO is ROZ, als één van de regionale samenwerkingsverbanden met een uitgebreide infrastructuur, nauw betrokken bij deze innovatieagenda.

Testimonial: Jos Hovestad

In mei 2013 is Jos Hovestad van de gelijknamige dtp- en creatiestudio Jos Hovestad in Losser voor zichzelf begonnen. Via het UWV heeft Jos bij zijn start kennis gemaakt met het ROZ. Hij heeft vrijwel alle trainingen gevolgd en veel gesprekken gevoerd met zijn adviseur om te sparren over zijn ondernemingsplan. Bekijk het filmpje en maak kennis met Jos.

Vernieuwen samenwerking ROZ door gemeente Hengelo en Enschede

De gemeenten Hengelo en Enschede vernieuwden begin maart 2016 hun samenwerking op het gebied van de stimulering van ondernemerschap door het ROZ. Wethouders Mariska ten Heuw (gemeente Hengelo) en Patrick Welman (gemeente Enschede) ondertekenden daartoe een vernieuwde samenwerkingsovereenkomst. Beide gemeenten onderstrepen daarmee het belang van de dienstverlening van het ROZ en streven daarin een nog bredere, Twentse samenwerking na.

Intermediairs en ondernemersverenigingen: belangrijke doorverwijzers

Intermediairs als banken en accountants zijn erg belangrijk voor ROZ. Zij signaleren meestal als eerste wanneer een ondernemer hulp nodig heeft en kan die ondernemer met ons in contact brengen. Daarom gaven we in 2016 onder meer voorlichting aan de Rabobank (meerdere vestigingen), Ondernemersloket Enschede, accountmanagers bedrijven van de Twentse gemeenten, de Belastingdienst, Countus Accountants en adviseurs Markelo en diverse deurwaarders. Ook verzorgden we presentaties voor diverse ondernemersverenigingen en netwerkclubs, waaronder Berkelland in bedrijf, BBO Borne, ondernemersvereniging Diepenheim, Ondernemend Bentelo, Samen In Ondernemen Hengevelde, Hofconnect, Open Coffee Ruurlo en Small Business Hengelo.

Starterscafés en -bijeenkomsten

Twee keer per jaar organiseren we samen met de Rabobank Centraal Twente, de gemeenten Borne, Hengelo en Hof van Twente en de KvK een Starterscafé. Afgelopen jaar stond in april het netwerken centraal en in november werd de Startersprijs uitgereikt. Daarnaast verzorgden wij ook workshops bij het Starterscafé gemeente Berkelland in Neede, het Ladies Business Event in Holland Casino Enschede en het Starters Event Rijssen-Holten en waren we aanwezig bij de Sollicitatiebeurs in Neede, de Startersmarkt CVJO Berkelland in Eibergen, de Welkomstbijeenkomst voor nieuwe inwoners gemeente Almelo, de Startersmarkt van Rabobank Rijssen-Enter en een bijeenkomst in het kader van Internationale Vrouwendag in de Hengelose Es.

ROZ stimuleert sociaal ondernemerschap

We bieden advies, een klankbord en ondersteuning aan sociaal ondernemers of mensen die de ambitie hebben om te starten met een sociale onderneming. Daarnaast fungeren we als makelaar en brengen organisaties en (sociale) ondernemers rondom dit thema met elkaar in contact. Ook ontwikkelen we initiatieven voor sociale ondernemingen, veelal samen met partners, om arbeidsplaatsen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Lees meer over sociaal ondernemen >>

Werkconferentie sociaal ondernemerschap

Op een prachtige zomerdag, 22 juni 2016, vond middenin de wijngaarden van Wijngaard Hof van Twente in Bentelo de H164 werkconferentie sociaal ondernemerschap plaats. Met diverse interessante bijdragen van onder meer Mariska ten Heuw, wethouder gemeente Hengelo, Paul Benneworth van de Universiteit Twente en Ilse Visscher van Wijngaard Hof van Twente.

Lees meer over de werkconferentie >>

Vluchtelingen en ondernemerschap

In samenwerking met het COA brengen we in Twente en de Achterhoek groepen vluchtelingen bij elkaar die belangstelling hebben voor ondernemerschap. We verzorgen voorlichtingen, workshops en begeleiden hen bij de start van een onderneming in Nederland. Ook zijn we betrokken bij diverse initiatieven rondom vluchtelingen en participatie van verschillende gemeenten, ROC van Twente en Universiteit Twente.

Lees meer over onze aanpak >>

Op werkbezoek bij ROZ

Eddy van Hijum, gedeputeerde provincie Overijssel, wethouder Michel Kotteman & dorpsmanager Bart Greven gemeente Borne, het college van B&W van de gemeente Tubbergen, het Starterscentrum Limburg, de leden van het Platform voor Publieke Ondernemersadviesorganisaties (PPO), wethouders Pieter van Zwanenburg & Wim Meulenkamp en accountmanager bedrijven Berryl Michel gemeente Hof van Twente kwamen in 2016 op werkbezoek bij ROZ in Ondernemerscentrum H164.

Testimonial: Harold en Jolande Elferink

Harold en Jolande Elferink van Elferink Machinale Houtbewerking in Enschede zochten in tijden van financiële problemen contact met het ROZ. “ROZ heeft ons een Bbz krediet verstrekt, onder andere om kortlopende schulden af te lossen. Ook heeft de gerichte begeleiding van onze adviseur bijgedragen aan beter ondernemerschap. Inmiddels gaat het erg goed met het bedrijf en is het krediet al bijna afgelost”, aldus Harold.

Lees meer over het bedrijf >>

ROZ Week van het Ondernemen

Tijdens de Global Entrepreneurship Week wordt jaarlijks in meer dan 160 landen ondernemerschap gevierd. Afgelopen jaar ook bij ROZ. Van 14 tot 18 november 2016 vond de ROZ Week van het Ondernemen plaats.

Lees meer over de ROZ Week van het Ondernemen >>

Uitreiking Startersprijs Midden Twente

Direct Sushi uit Hengelo won op maandagavond 14 november de Startersprijs Midden Twente, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de gemeenten Borne, Hengelo en Hof van Twente. De uitreiking vond plaats tijdens het Starterscafé in het Rabotheater in Hengelo.

Lees meer >>

Business & Breakfast in Neede

Op de vroege ochtend netwerken blijkt een groot succes. Zo’n 50 zzp’ers waren aanwezig bij het netwerkontbijt dat wij samen met de Sociale Dienst Oost Achterhoek en de gemeenten Berkelland en Winterswijk organiseerden op woensdag 16 november bij Studio 16 in Neede.

Lees meer >>

Dag van de Ondernemer

ROZ zette ondernemers in het zonnetje tijdens de landelijke ‘Dag van de Ondernemer’. We bezorgden onder andere een taart bij een drietal jonge ondernemers die tijdens of direct na hun studie gestart zijn met een eigen bedrijf, waaronder Floris Dinkelman van FloFit die je in het filmpje ziet.

Lees meer >>

Thematrainingen: ondernemen in Duitsland en starten met een webshop

ROZ beschikt over een uitgebreid trainingsaanbod. In 2016 gaven we in totaal 83 trainingen waaraan 701 mensen deelnamen. Daarnaast organiseren we elk jaar enkele thematrainingen voor ondernemers en starters. In 2016 verzorgden we voor de derde maal een training ‘Ondernemen in Duitsland‘ bestaande uit vier avonden en een masterclass ‘Succesvol ondernemen met je webshop‘.

Lees meer over onze trainingen >>

Spreekuren voor ondernemers en starters

Diverse organisaties verzorgen in samenwerking met ROZ spreekuren bij ons in Ondernemerscentrum H164. Jongbloed Fiscaal Juristen verzorgt maandelijks een fiscaal spreekuur en De Singel Advocaten maandelijks een juridisch spreekuur. Sinds 2016 houdt de Rabobank ook elke maand een inloopspreekuur voor ondernemers.

Coaching

ROZ beschikt over een coachpool van ruim 25 coaches. Dit zijn ondernemers en oud-ondernemers die hun sporen in het bedrijfsleven of de coaching hebben verdiend. De coaches hebben elk een eigen specialisatie en denken vanuit de praktijk mee met de ondernemer. In 2016 hebben 101 starters en ondernemers gespard met een ROZ-coach.

Lees meer over coaching >>

Testimonial: Roos van Midden

Roos van Midden is vastgoedstylist onder de naam TYPISCHROOS. Bij de start heeft ze advies en coaching van het ROZ gehad. “Mijn coach voelt goed aan hoe ik de zichtbaarheid van mijn bedrijf kan vergroten en hoe ik, eenmaal in contact met potentiële klanten, een goede indruk kan achterlaten”, aldus Roos.

Lees meer over Roos en haar bedrijf >>

Werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden

Speciaal voor werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden namen wij in 2016 deel aan de Banen- en Loopbaanbeurs, de Online Banenmarkt via LinkedIn, de Banenmarkt werkzoekenden Werkplein Twente, de DOEN! beurzen in Enschede, Kracht on Tour Twente in Hengelo, het Sociaal Café Berflo Es en De tafel van één in Enschede. Daarnaast gaven wij voorlichting en presentaties aan klantmanagers van de gemeenten Enschede en Hof van Twente en arbeidsdeskundigen van het UWV.

ROZ in finale van ESF Awards 2016

Het Europees Sociaal Fonds reikt jaarlijks de ESF Award uit aan een bijzonder project waar uit blijkt dat ESF werkt. Mede dankzij ESF kan ROZ mensen met ondernemende ambities helpen richting een succesvolle start. Daarom namen wij deel aan deze verkiezing met het inzenden van bovenstaand filmpje over onze dienstverlening voor starters. Wij stonden in de spotlights en hoorden bij de vijf projecten met de meeste stemmen die door waren naar de finale op 23 november. Helaas ging de award aan onze neus voorbij, maar hebben we het starten van een onderneming als re-integratieinstrument weer op de kaart gezet bij onder meer staatssecretaris Klijnsma.

Ondernemerschap & onderwijs

ROZ werkt samen met onderwijsinstellingen om ondernemerschap en ondernemendheid onder studenten te stimuleren. De jarenlange en intensieve samenwerking met het ROC van Twente vindt plaats binnen het Ondernemerslab Twente. In 2016 verzorgden we weer veel trainingen, gastcolleges en leergangen voor diverse opleidingen binnen het ROC. Op diverse terreinen werken we samen met Saxion Hogeschool en hun Centrum voor Ondernemerschap.

Lees meer over ROZ en onderwijs >>

Ondernemen naar Vermogen

ROZ biedt mensen met een uitkering vanuit de Participatiewet in een aantal gemeenten ondersteuning bij het opzetten of uitbouwen en runnen van een kleine onderneming binnen de uitkering. In 2016 verzorgde het ROZ deze dienstverlening voor de gemeenten Hengelo, Almelo, Enschede en de Sociale Dienst Oost Achterhoek en werden 44 mensen uit deze gemeenten ondersteund bij hun parttime ondernemerschap. 13 personen zijn met deze aanpak uit de Participatiewet-uitkering gestroomd.

Lees meer over deze aanpak >>

Schuldhulp voor ondernemers

Ondanks dat de economie een voorzichtig herstel laat zien, zijn er nog altijd veel ondernemers in financiële problemen. ROZ kan deze ondernemers niet alleen via het Bbz financiële ondersteuning bieden, maar wij verzorgen ook schuldhulpverlening voor (ex-)ondernemers. Hoe we werken? Dat legt senior adviseur schuldhulpverlening Silke Eitink graag uit.
In 2016 ontvingen we 150 verzoeken van ondernemers om schuldhulpverlening.

Lees meer over schuldhulpverlening >>

Agrarisch ondernemerschap

Meerdere gemeenten in ons werkgebied zijn afgelopen jaar gestart met initiatieven om agrariërs in problemen te ondersteunen, waaronder de gemeenten Berkelland, Bronckhorst en Hof van Twente. Als ROZ zijn wij betrokken bij deze initiatieven, denken we mee en zetten we de Bbz-regeling nadrukkelijk in als mogelijke oplossing. Zo nemen we onder andere zitting in het Platform Stil Leed van de gemeente Hof van Twente en zijn we één van de partners van het Netwerk Boerenkans Achterhoek.

Lees meer >>

Testimonial: Hendrik Gersen

Hendrik Gersen is al ruim 40 jaar rundveehouder. Door een combinatie van factoren ontstond er een ernstig liquiditeitstekort. “De Bbz financiering die ROZ ons verstrekte gaf ons de ruimte om aan de directe verplichtingen te voldoen en zo uit de handen van schuldeisers te blijven. We kunnen nu weer aan onze verplichtingen voldoen en er ontstaat langzamerhand weer ruimte om reserves op te bouwen”, aldus Hendrik.

Lees meer over Hendrik en zijn bedrijf >>

ROZ runt Ondernemerscentrum voor sociale economie H164

Dit bedrijfsverzamelgebouw in Hengelo heeft, met het ROZ als spil en aanjager, het karakter van een broedplaats voor sociale economie en ondernemerschap. H164 biedt onderdak aan (startende) ondernemers. Er zijn 15 bedrijfs- en kantoorruimtes beschikbaar voor verhuur. Op 31 december 2016 was H164 erg goed bezet; er was slechts één ruimte (tijdelijk) niet verhuurd.

Lees meer over H164 >>

Testimonial: Ivo Duchateau

Ivo Duchateau van Duchateau Business Empowerment is sinds september 2016 gevestigd in H164. “Nadat ik het Startersevent Twente bezocht, ontving ik een mailing over de verhuurmogelijkheden binnen H164. Met een wensenlijstje in mijn hoofd ben ik toen langs geweest om eens te kijken. Qua ruimte, faciliteiten en gevoel klopte het plaatje. De voorwaarden zijn aantrekkelijk en flexibel. De keuze was snel gemaakt”, aldus Ivo.
Waarom Ivo ondernemer is geworden? Dat vertelt hij in bovenstaand filmpje.

Lees meer over Ivo en zijn bedrijf >>

Ons doel is om de kansen op succesvol ondernemen zo groot mogelijk te maken. Daar werken we dagelijks aan. Samen met onze medewerkers en u gaan we hier in 2017 onverminderd mee verder!