partner in ondernemen

ROZ Jaaroverzicht 2017

In 2017 hebben we ruim 550 ondernemers en 850 (potentiële) startende ondernemers, net als onze bestaande klantrelaties, ondersteund met ons uitgebreide dienstenpakket: advies, begeleiding, coaching, trainingen, Bbz-financiering, schuldhulpverlening en/of sociaal ondernemerschap. Op uiteenlopende manieren zijn wij zichtbaar en proactief aanwezig in ons werkgebied. Waar waren we in 2017? En wat was nieuw in 2017? Van events en bijeenkomsten tot specialties in onze dienstverlening, wij laten het u graag zien in dit jaaroverzicht.

Startersevent Achterhoek

Het Loopbaanplein in Winterswijk stroomde 16 november vol met starters en mensen met plannen om te starten. ROZ en Sociale Dienst Oost Achterhoek organiseerden het Startersevent Achterhoek. Bekijk het filmpje voor een impressie.

Lees meer >>

Nieuw netwerk sociaal ondernemers

ROZ heeft een netwerk opgericht voor sociale ondernemingen, zodat zij meer zichtbaar worden en elkaar kunnen versterken. In juli was de eerste bijeenkomst. Inmiddels zijn er al bijna 30 sociale ondernemingen lid.

Lees meer >>

Intermediairs: belangrijke doorverwijzers

We gaven in 2017 onder meer voorlichting aan belangrijke doorverwijzers als de Rabobank (vestigingen in Twente en Achterhoek), ABN AMRO, Flynth Almelo en Doetinchem, Eshuis Almelo en Enschede, TIB-advies, woningbouwcorporaties en diverse kleinere accountants- en administratiekantoren.

Ondernemerscafés in samenwerking met gemeenten

Het hele jaar door organiseren wij samen met gemeenten Ondernemers- en Zzp Netwerkcafés. In 2017 waren we onder meer in Almelo, Hengelo en Oost Gelre met thema’s als social media, crowdfunding, andere financieringsvormen, bloggen, klantenwerving en ervaringen van ondernemers. Netwerken stond natuurlijk centraal.

Dirk Nijhuis & Appels Schilderwerken

Het gaat nu goed met het schildersbedrijf van Erwin Appels in Enschede: “We zitten qua omzet en personeel op de grootte waarop we willen zitten. De financiering via ROZ hebben we ongeveer twee jaar vervroegd kunnen aflossen. Het aanbod van werk neemt in onze branche ook weer toe.”

Lees meer >>

Bbz innovatieagenda

ROZ maakt zich samen met PPO, VNG en G32 sterk voor een verbeterd Bbz. We werken samen met het Ministerie van SZW aan een innovatieagenda voor modernisering van de regeling, meer mogelijkheden voor ondernemers en meer regionale samenwerking. Daarnaast wordt ROZ als unieke regionale samenwerkingsorganisatie met een brede infrastructuur geregeld elders in het land uitgenodigd. Zo waren we dit jaar onder meer te gast in Limburg om onze best practices te delen.

Euroconnexxion

Sip Akker van Euroconnexxion in Almelo, specialist in levering van uitlaatsystemen: “Het gaat nu weer goed met mijn bedrijf, de omzet is bijna verdrievoudigd. Door brand bij een naastgelegen pand, kwamen we een poos geleden in financieel zwaar weer. Zonder advies en financiële steun van ROZ had ik nu in de schuldsanering gezeten en vier werknemers in de uitkering”.

Lees meer >>

Coaching

Chloé Happy in Organising begeleidt mensen bij het aanbrengen van orde, overzicht en structuur in huis of op het werk. Chloé maakt dankbaar gebruik van coaching via ROZ: “Mijn coach helpt me mijn naamsbekendheid te vergroten. We brainstormen over allerlei ideeën waar ik vervolgens zelf mee aan de slag kan. Ook geeft ze me advies over mijn website”.

Lees meer over coaching >>

Startersdienstverlening

ROZ kan ook de komende twee jaar rekenen op middelen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor de startersdienstverlening. Daar zijn we trots op. Daarnaast werken we aan een nieuw dienstverleningsconcept voor starters. Daarover binnenkort meer.

Start up your starters

Op 5 april organiseerde de provincie Overijssel het event ‘Start up your starters’. De gemeenten maakten kennis met alle initiatieven voor starters in Overijssel. Ook wij presenteerden hier onze aanpak (zie filmpje). De Twentse gemeenten hebben met ROZ gewerkt aan een gezamenlijke aanpak. De gezamenlijke subsidieaanvraag voor duurzame startersondersteuning ligt op dit moment bij de provincie. Wordt vervolgd!

Jani's Beautysalon

Jani’s Beautysalon in Almelo zit niet om werk verlegen en de klanten zijn positief over haar. Dat zie je ook terug in de uitstekende recensies op haar Facebookpagina. ROZ begeleidde Jani bij het schrijven van haar ondernemingsplan en adviseerde over de haalbaarheid van haar bedrijfsidee.

Lees meer >>

Startersbijeenkomsten

We organiseerden Starterscafés samen met de Rabobank Centraal Twente, de KvK en de gemeenten Borne, Hengelo, Hof van Twente, Dinkelland en Tubbergen. En we waren onder meer aanwezig bij Startup Now, het Starterscafé Rabobank Noord en West Twente, de Startersbijeenkomst CVJO Berkelland, het ZP Event van One Twente en de Startersmarkt van Rabobank Rijssen-Enter.

Schuldhulp voor ondernemers

ROZ verzorgt al jaren schuldhulpverlening voor ondernemers. Wij zijn geauditeerd lid van de branchevereniging NVVK en binnen die vereniging actief betrokken bij de werkgroep schuldhulp voor ondernemers. In 2017 gaven we onder andere voorlichting tijdens een Armoedebijeenkomst in Aalten, bij het Landelijk Incasso Centrum van de Belastingdienst in Amsterdam en kwam Marco Florijn, nieuwe directeur van de NVVK, op werkbezoek bij ROZ.

Lees meer over schuldhulp>>

Ondersteuning voor agrariërs in problemen

In meerdere gemeenten in ons werkgebied zijn er initiatieven om agrariërs in problemen te ondersteunen, waaronder de gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Hof van Twente, Haaksbergen en Tubbergen. Als ROZ zijn wij hierbij betrokken. In onze nieuwe folder laten we zien wat wij voor agrariërs kunnen betekenen.

Lees meer >>

ROZ Week van het Ondernemen

Tijdens de Global Entrepreneurship Week wordt jaarlijks in meer dan 160 landen ondernemerschap gevierd. Van 13 tot en met 17 november 2017 vond wederom de ROZ Week van het Ondernemen plaats. Hieronder drie items uitgelicht!

Lees meer >>

Uitreiking Startersprijs Midden Twente

Zeut Chocola uit Borne won op 13 november de Startersprijs Midden Twente, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt door de gemeenten Borne, Hengelo en Hof van Twente.

Lees meer >>

Starterscafé Twente Oost

“Succes is het resultaat van voorbereiding, hard werken en leren van fouten”, aldus Björn Kuipers tijdens het Starterscafé op 15 november in het Rabohouse Oldenzaal.

Lees meer >>

Dag van de Ondernemer

Op de Dag van de Ondernemer, 17 november, hebben wij enkele ondernemers die samen met ons de bekendheid van de ondernemersdienstverlening of sociaal ondernemerschap hebben vergroot, in het zonnetje gezet. Bekijk de slideshow!

Lees meer >>

Nieuwe trainingen marketing en sales

Het trainingsaanbod van ROZ is afgelopen jaar vernieuwd. De trainingen ‘Online en offline marketing’ (ism Limesquare) en ‘Sales’ zijn toegevoegd aan het aanbod. Beide zijn praktische trainingen waarin de deelnemers aan de slag gaan met het ontwikkelen en verbeteren van hun (online) marketing- en salesvaardigheden.

Hendriksen nieuwe partner training en spreekuur

Hendriksen Accountants verzorgt sinds september de training Belastingen en een fiscaal spreekuur voor ondernemers en starters in Ondernemerscentrum H164 in Hengelo.

Lees meer >>

STAR/T voor ondernemende statushouders

Het project STAR/T biedt een intensief begeleidingsprogramma aan statushouders met ondernemende plannen. Mindt en Universiteit Twente werken hierin samen met ROZ en TIB-advies. In oktober zijn we gestart met 20 enthousiaste deelnemers. Op 14 november vond het afsluitende pitch event plaats. Een avond vol positiviteit, lef en mooie ideeën.

Lees meer >>

Sociaal ondernemerschap op de kaart

Eén van onze doelen is het vergroten van de zichtbaarheid van sociaal ondernemers in Twente. Op onze website zetten we sociaal ondernemers in ons werkgebied letterlijk op de kaart.

Lees meer >>

Sociale ondernemingen

Binnen Unbrickable, één van de grootste Lego-webshops in Nederland, is plek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bekijk het filmpje over de mensen achter Unbrickable. Maak ook kennis met sociale ondernemingen IMZO en Enschede Textielstad.

Trainingen sociaal ondernemen

Sinds juli 2017 verzorgen wij twee trainingen op het gebied van sociaal ondernemerschap; een oriëntatietraining en de vervolgtraining ‘Van idee naar sociale onderneming’. Sociaal ondernemen is trending topic; er is veel belangstelling voor deze trainingen.

Lees meer >>

Werkconferentie Vrienden van H164

Op locatie bij ‘het duurzaamste autobedrijf van Europa’, Volvo Harrie Arendsen in Hengelo, vond de H164 werkconferentie plaats op 27 september. ‘The next generation’ stond centraal: inspiratie over en kennismaking met jongeren en sociaal ondernemerschap. Bekijk het filmpje hier.

Lees meer >>

Twente Move2Social

In dit project hebben tien organisaties en bedrijven, waaronder ROZ, hun krachten gebundeld. 20 innovatieve sociaal ondernemers werden met een intensief programma ondersteund bij het realiseren van hun idee. 14 december was het afsluitende pitch event van de tweede groep.

Lees meer >>

Ondernemerschap & onderwijs

Samen met onderwijsinstellingen stimuleert ROZ ondernemerschap en ondernemendheid onder studenten. Ook in 2017 verzorgden we weer veel trainingen, gastcolleges en leergangen voor diverse opleidingen binnen het ROC van Twente. Op diverse terreinen werken we samen met Saxion Hogeschool en het Centrum voor Ondernemerschap.

Lees meer over ROZ en onderwijs >>

Werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden

Speciaal voor werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden namen wij in 2017 deel aan de DOEN! beurzen Enschede, netwerkbijeenkomsten voor starters van UWV Doetinchem, de Inspiratiedag 50+ van UWV Enschede en het Sociaal Café Berflo Es Hengelo. Daarnaast gaven wij voorlichting aan werkcoaches van de gemeente Almelo en de frontoffices van de KvK en de gemeenten Almelo, Borne, Bronckhorst en Hof van Twente.

Ondernemen naar Vermogen

Het starten van een eigen bedrijf kan een goede manier zijn om duurzaam uit de uitkering te raken. ROZ biedt mensen met een uitkering vanuit de Participatiewet in een aantal gemeenten ondersteuning bij het opzetten of uitbouwen en runnen van een kleine onderneming binnen de uitkering.

Lees meer >>

Social media

ROZ heeft een vernieuwde social media strategie. Wellicht heeft u al opgemerkt dat onze medewerkers druk bezig zijn als merkwerkers; ook via onze eigen kanalen werken we aan het vergroten van onze naamsbekendheid. Volgt u ROZ al op social media? Blijf op de hoogte via Facebook, LinkedIn, Twitter en sinds kort zijn we ook te vinden op Instagram.

Nieuwe uitgaven ROZ

We zijn trots op ons nieuwe bedrijfsmagazine! Ook ontwikkelden we een Bbz E-book speciaal voor ondernemers en starters. Voor intermediairs hebben we een Bbz pocket waarin de regeling wordt toegelicht.

Ondernemerscentrum H164

ROZ runt en is gevestigd in Ondernemerscentrum H164 in Hengelo. H164 biedt onderdak aan (startende) ondernemers. In 2017 zijn 5 starters succesvol doorgestroomd naar ruimte elders en hebben we 7 nieuwe bedrijven mogen begroeten.

Lees meer over H164 >>

CallHit

Andrea Tiehuis van telemarketingbedrijf CallHit ontving een mailing van H164 over de verhuurmogelijkheden en zocht meteen contact. “Het bevalt ons goed. We willen ook terug investeren in dit concept en nemen daarom diensten af bij andere ondernemers in H164”.

Lees meer >>

Nieuwe bedrijven in H164

In 2017 hebben we zeven nieuwe bedrijven mogen verwelkomen in H164: Time for Moda (webshop), de Contentmaker (social media specialisten), Choose Your Bag (webshop), Sportmasseur Anita Busschers, Doemaardie (webshop), telemarketingbedrijf CallHit en enkele ondernemende studenten van het ROC van Twente.

Samen met u en onze medewerkers we ook in 2018 de kansen op succesvol ondernemen zo groot mogelijk maken. Daar gaan we voor!