partner in ondernemen

ROZ Jaaroverzicht 2019

Samen biedt ROZ toekomst aan ondernemers! Al ruim 14 jaar helpen we starters en ondernemers ondernemen in Twente en de Achterhoek met ons uitgebreide dienstenpakket. Ook het afgelopen jaar zijn we weer veel (sociaal) ondernemers en starters van dienst geweest met advies en begeleiding, Bbz-financiering, coaching, trainingen en schuldhulpverlening. We hebben ruim 1150 nieuwe klanten geholpen in 2019. Waar waren we in 2019? En wat was nieuw? Van events en bijeenkomsten tot video’s en specialties in onze dienstverlening, wij laten het je graag zien in ons jaaroverzicht. Veel leesplezier! Aanbevelingen of tips voor volgend jaar horen we graag.

Nieuw: gemeente Lochem

Super trots dat ook de gemeente Lochem heeft gekozen voor ROZ en de meerwaarde ziet van regionale samenwerking! Sinds begin dit jaar werken we ook voor deze gemeente en voeren we de ondernemersadvisering uit, met als belangrijkste regeling het Bbz.

Lees meer >>

Relaties: belangrijke doorverwijzers

Wat gaaf dat er zoveel belangstelling was voor onze relatiemiddag in mei bij de Twentse Bierbrouwerij in Hengelo. Zo’n 90 relaties en samenwerkings-partners, waaronder accountants- en boekhoud-kantoren, banken en gemeenten waren aanwezig. Het bevorderen van ondernemerschap kunnen we niet alleen. Daar hebben we onze relaties voor nodig! Zij zijn belangrijke doorverwijzers voor ons. In 2019 gaven we daarnaast voorlichting aan relaties als diverse accountants- en administratiekantoren, (beschermings)bewindvoerders, gemeentelijke contacten en maatschappelijke organisaties.

Nieuw: Video’s Succesvol van start

Waar moet je aan denken bij de start van je bedrijf? De belangrijkste thema’s zijn te vinden in onze video’s Succesvol van start, sinds maart 2019 altijd en overal online te bekijken. Samen met enkele experts en samenwerkingspartners, namelijk De Singel Advocaten, Hendriksen Accountants, Oostwerk administratief bedrijf en UWV, hebben we deze video’s ontwikkeld.

Bekijk alle video's >>

Wijzigingen Bbz

Het Bbz wijzigt per 1 januari 2020. De ouderenregeling, waarmee ondernemers van 55 jaar of ouder hun niet-levensvatbare bedrijf kunnen voorzetten tot aan de pensioengerechtigde leeftijd met financiële ondersteuning vanuit het Bbz, wordt afgebouwd en eindigt op termijn. Daarnaast wijzigt de financiering van het Bbz. Daarover hebben wij onze opdrachtgevers bijgepraat. De wijzigingen veranderen niets aan onze werkwijze in brede zin. Wij blijven onverminderd inzetten op onze uitgebreide dienstverlening, kwaliteit en snelheid.
Lees meer >>

“Ons bedrijf is gered!”

Robert Uneken en Steffanie Hofman van koeriersdienst Uniek Express in Almelo kregen te maken met financiële problemen en zochten hulp. Via de gemeente en Belastingdienst kwamen ze bij ons terecht. “De schuldsanering slaagde met een Bbz-saneringskrediet, via een dwangakkoord. Het was echt een zware tijd, maar we zijn heel blij met alle hulp die we hebben gehad en de samenwerking met ROZ, onze coach en advocaat. Anders had ons bedrijf niet meer bestaan!”

Lees meer >>

Startersevent Achterhoek

Een bomvol gemeentehuis in Hengelo (Gld) op donderdag 7 maart met ruim 70 startende ondernemers en mensen met plannen om een bedrijf te starten. We organiseerden samen met de gemeente Bronckhorst, met medewerking van de andere Achterhoekse gemeenten waar ROZ voor werkt, het Startersevent Achterhoek met powersessies, een kennisplein en starterservaringen. Lees meer >>

"Blij met online platform StarteninTwente.nl"

“Je loopt als starter tegen zoveel onverwachte zaken aan. Daarom zijn we blij met StarteninTwente.nl, want daar vind je direct of indirect een antwoord op al je vragen”, vertellen Frank en Erik Gigengack van Bureau Gigengack. “De tools helpen ons ook verder op weg, meer de diepte in van het ondernemen. Goede voorbeelden zijn de kaarten met verschillende businessmodellen en de marketingkaarten met verschillende boodschappen en ideeën.” Lees meer >>

Groeien als ondernemer

In 2019 gaven we groeitrainingen over kansen en strategie in Hengelo, Dinkelland/Tubbergen en Hof van Twente. Ook verzorgden we een groeibijeenkomst met gemeente Almelo en Werkplein Twente waarin leren van elkaar centraal stond. Starters en ondernemers met vragen over groei kunnen bij ons terecht voor individuele begeleiding en coaching én groeitrainingen, mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel.
Lees meer over groei >>

Van starter tot werkgever

Ruim 12,5 jaar geleden startte Jacco Bezema via ROZ zijn eigen bedrijf. Anno 2019 is hij met Euroring een succesvol internationaal opererend bedrijf en werkgever van 7 man personeel. “De beslissing om voor mezelf te beginnen en dat ik die ondersteuning kreeg, was de ideale combinatie. Ik vind het mooi om te zien dat nu, 12,5 jaar verder, alle plannen uit mijn businessplan zijn uitgekomen!”
Lees meer >>

Meer aandacht voor schuldhulp voor ondernemers

ROZ verzorgt al jaren schuldhulpverlening voor ondernemers en is lid van de branchevereniging NVVK. Vanuit onze expertise gaven we in 2019 een workshop bij het congres ZZP en schulden van Kerckebosch in Utrecht en zijn we betrokken bij diverse armoedepacten en –bijeenkomsten in onze regio. Landelijk neemt de aandacht voor schuldhulp voor ondernemers verder toe. We zijn betrokken bij een stimuleringsprogramma waarmee we in 2019 een expertmeeting organiseerden en in 2020 het land in gaan om gemeenten te faciliteren.

"Vertel over je problemen, blijf praten"

Het interventiebedrijf van Peter Lulof uit Borne ging failliet. Een stressvolle periode die Peter veel tijd, geld en energie kostte. En hij zat nog met een flink deel van de schulden opgezadeld. Na jaren van onzekerheid kwam hij in gesprek met ROZ. Drie jaar later was hij schuldenvrij. Zijn advies aan ondernemers met financiële problemen: “Praat erover en zorg dat je in contact komt met instanties als ROZ.”

Lees meer >>

Maatschappelijke impact voorop!

Samen toekomst bieden aan sociaal ondernemers! Dankzij provinciale subsidie zijn we hiermee ook in de rest van Twente aan de slag. Dit doen we onder meer door het organiseren van trainingen, het verder ontwikkelen van het netwerk voor sociaal ondernemers, de link te leggen met het onderwijs en de adviesfunctie voor startende sociaal ondernemers verder in te richten. Ook zijn we trotse partner van Social Impact Day Twente en Move2Social Twente.

Lees meer >>

Lunchroom Heel Bijzonder

Sfeervol en knus, gevestigd in een prachtig pand aan De Heurne in Enschede. Dat is lunchroom Heel Bijzonder. De naam dankt deze lunchroom aan de heel bijzondere kandidaten die er werken en de heel bijzondere producten die veelal zelfgemaakt worden. “Het concept is gewoon heel bijzonder”, zegt Steffan Kalvenhaar enthousiast. “Alles wat je hier ziet, ook het meubilair, is te koop!” Samen met zo’n 25 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt runnen hij en zijn collega’s sinds oktober 2017 deze lunchroom. Lees meer >>

Trainingen en workshops sociaal ondernemen

Ook in 2019 was er veel belangstelling voor onze trainingen sociaal ondernemen. De oriëntatietraining en de training ‘Van idee naar sociale onderneming’ verzorgden we op locatie in Oldenzaal, Enschede en Losser en bij ons in H164. Daarnaast gaven we workshops sociaal ondernemen voor studenten van Saxion die de minor ondernemerschap volgen en een workshop samen met de Code Sociale Ondernemingen bij het congres ‘Social Enterprise en overheid’ in Amersfoort.
Lees meer over onze trainingen >>

Netwerk wordt Platform Impact Oost

De eerste stappen voor Platform Impact Oost, dé hotspot voor sociaal ondernemers en het bedrijfsleven, zijn gezet. Samen met sociaal ondernemers hebben we afgelopen jaar nagedacht over een nieuwe vorm voor het Netwerk Sociaal Ondernemers Oost NL, dat we in 2017 hebben opgericht. Het netwerk, met zo’n 45 sociaal ondernemers, was afgelopen jaar te gast bij Noaberbouw in Borne en Lijstenmakerij Martin in Neede. In 2020 gaat Platform Impact Oost van start.

Lees meer >>

Europese ondersteuning voor Move2Social Twente

Move2Social Twente heeft ondersteuning gewonnen vanuit ESER, een Europees ondersteuningsprogramma voor regionale events van overheid en partners op het gebied van sociale innovatie. ROZ was namens Move2Social Twente aanwezig bij de afsluitende conferentie in oktober in Brussel. Eind 2019 zijn 10 nieuwe enthousiaste deelnemers gestart met de vierde editie van dit intensieve begeleidingsprogramma voor sociaal ondernemers.

Lees meer >>

De week van Maurice

Een kijkje in de werkweek van onze collega Maurice Krake, ondernemersadviseur. Van aanvragen voor een Bbz-krediet én toekenningen tot een training Financiële basiskennis, een groeitraining en een coachbijeenkomst.

Lees meer >>

De week van Marte

Een kijkje in de werkweek van onze collega Marte di Prima, startersadviseur en accountmanager sociaal ondernemen. Van een klantbezoek en gesprekken met potentiële starters tot een training en netwerkbijeenkomst sociaal ondernemen.

Lees meer >>

De week van Bert

Een kijkje in de werkweek van onze collega Bert Breukers, ondernemersadviseur en projectleider. Van ons begeleidingsprogramma Succesvol van start en  StarteninTwente.nl tot trainingen voor Move2Social Twente en ROC van Twente.

Lees meer >>

Starterscafés en -bijeenkomsten

We organiseerden een starterscafé samen met de Rabobank Centraal Twente en de gemeenten Borne, Hengelo, Hof van Twente én een startersavond met de KVK in Almelo. Ook verzorgden we intervisiebijeenkomsten voor starters namens De Startversneller en waren we aanwezig bij de Mix & Match netwerkbijeenkomst in Enschede en de welkomstbijeenkomsten voor nieuwe inwoners/ondernemers van gemeente Almelo en Enschede.

“Ondernemerschap de juiste keuze voor mij”

Pauline Olde Scholtenhuis gunt elke werkgever zijn eigen Vlotte Tante met haar bemiddelingsbureau voor office personeel in Oldenzaal. “Ik wilde graag mijn eigen invulling blijven geven aan mijn vak. Daarom ben ik voor mezelf begonnen. Ik heb deelgenomen aan het programma Succesvol van start bij ROZ. Het heeft me echt geholpen bij het verder scherpen en concreet maken van mijn plannen.”
Lees meer >>

ROZ Week van het ondernemen

Tijdens de Global Entrepreneurship Week wordt jaarlijks in meer dan 160 landen ondernemerschap gevierd. Van 15 tot en met 21 november 2019 vond wederom de ROZ Week van het Ondernemen plaats. Hieronder drie items uitgelicht!

Lees meer >>

Uitreiking Startersprijs Midden Twente

Kidzstore uit Hengelo won op 18 november de Startersprijs Midden Twente! Jeffrey Scholten en Ramon van Groesen lieten daarmee de andere genomineerden Novito uit Hengelo, ’t Hertmes Ambacht uit Hertme en Totaallift uit Bentelo achter zich. De Startersprijs Midden Twente wordt jaarlijks uitgereikt door de gemeenten Borne, Hengelo en Hof van Twente. Lees meer >>

Netwerkcafé Haaksbergen

Nog maar 21 en 22 jaar oud en al bijna vier jaar ondernemer: Mart Koppelman en Anto te Lintelo van LCS Haaksbergen. Bij hen waren we 19 november te gast met het netwerkcafé voor starters en zzp’ers, georganiseerd samen met de gemeente Haaksbergen.

Lees meer >>

Dag van de Ondernemer

Ondernemers in het zonnetje! Wij organiseerden een ondernemersontbijt bij ons in H164 en gingen in gesprek met een groep ondernemers over hun behoeften en vraagstukken. Ook waren we aanwezig bij activiteiten en events in Hof van Twente, Almelo en Enschede.

Lees meer >>

Ondersteuning voor agrariërs

De agrarische sector heeft continu te maken met uiteenlopende ontwikkelingen. In meerdere gemeenten zijn er initiatieven om agrariërs in problemen te ondersteunen, waaronder de gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Hof van Twente, Haaksbergen, Oost Gelre en Tubbergen. Wij zijn betrokken bij deze initiatieven, denken mee en zetten de Bbz-regeling en schuldhulpverlening nadrukkelijk in als mogelijke oplossingsrichtingen. Ook waren we in 2019 aanwezig bij diverse netwerkbijeenkomsten voor agrariërs en hebben we kennis gemaakt met de ervencoaches.

Lees meer >>

Onderwijs en ondernemerschap

Samen met onderwijsinstellingen stimuleren wij ondernemerschap en ondernemendheid onder studenten. Ook in 2019 verzorgden we weer veel trainingen, gastcolleges en leergangen voor diverse opleidingen binnen het ROC van Twente. Onder meer over het ondernemingsplan, pitchen, financiën en wat er komt kijken bij het starten van een bedrijf. Daarnaast verzorgden we een salestraining voor de nieuwe Businessclub Ondernemerslab (ROC-B) en waren we betrokken bij coachings- en pitchavonden van ondernemende studenten van Saxion Hogeschool en Universiteit Twente.

Lees meer >>

"Een droom die werkelijkheid werd"

Met een grote glimlach op zijn gezicht laat Niels Verbruggen trots zijn eigen galerie en atelier zien. Op 10 december is Art Gallery Niels Verbruggen aan de Dorpsstraat in Enter officieel geopend. Daar ging een flinke voorbereiding én lange weg aan vooraf. “De begeleiding en trainingen bij ROZ waren een goede leerschool voor mij. En mijn adviseur Bert was mijn grootste troef. Natuurlijk doe ik het zelf, maar zonder hem was het heel moeilijk geworden. Eigenlijk moet iedereen zo’n persoon hebben als je start!” Lees meer >>

Werkzoekenden en uitkeringsgerechtigden

Speciaal voor werkzoekenden en uitkerings-gerechtigden namen wij in 2019 deel aan de WIA informatiemarkt van UWV, de Leren en Werken Markt Twente, de DOEN! beurzen Enschede, Meet & Greets bij de Werkpleinen Almelo, Hengelo en Enschede en het Sociaal Café Berflo Es Hengelo. Daarnaast gaven wij voorlichting aan werkcoaches en klantmanagers, onder meer van de gemeente Lochem.

“Ondernemerschap in Nederland was nieuw”

George Abaji runde in Syrië twaalf jaar een soortgelijke onderneming als zijn huidige zaak Compu-Tech in Borne, maar moest bijna zes jaar geleden het land ontvluchten vanwege het oorlogsgeweld. “Een eigen bedrijf runnen is hier heel anders dan in Syrië, maar met de begeleiding van STAR/T én het programma Succesvol van start van ROZ is het gelukt.”

Lees meer >>

Netwerkcafés en ondernemersbijeenkomsten

Ook in 2019 organiseerden wij weer netwerkcafés voor zzp’ers en starters samen met gemeenten. Zo waren we afgelopen jaar onder meer in de gemeenten Wierden, Oldenzaal, Losser, Hengelo en Hellendoorn met thema’s als marketing, pitchen, klantenbinding, positionering, ondernemerservaringen en netwerken. Daarnaast namen we deel aan diverse lokale ondernemersbijeenkomsten en events, onder andere in Almelo, Enschede en Hof van Twente.

Ondernemerscentrum H164

ROZ runt en is gevestigd in Ondernemerscentrum H164 in Hengelo. H164 biedt onderdak aan (startende) ondernemers. In 2019 zijn twee starters succesvol doorgestroomd naar ruimte elders en hebben we 7 nieuwe bedrijven mogen begroeten.

Lees meer over H164 >>

“Zorgen voor werkverblijding!”

Dat is wat Martine Siemerink met haar bedrijf Vitalentiz doet. Sinds de start in oktober 2018 doet ze dat vanuit H164. “Mijn klanten worden professioneel ontvangen, die uitstraling werkt ook door richting mijn eigen bedrijf. Ook heb ik regelmatig contact met de andere ondernemers in H164 en wisselen we ervaringen rondom het ondernemerschap uit!” Lees meer >>

Nieuwe bedrijven in H164

In 2019 hebben we de volgende 7 bedrijven mogen begroeten in H164: Vakarbeid (werving en selectie), Via Certus (veiligheid, gezondheid en milieu in en rondom gebouwen), Karen Connects (energetisch therapeut), Naar buiten met Joyce (ambulant begeleider), Recruitment In Motion (werving en selectie), Siebelt Psychologie en Tatevique Minasian (consultancy).

Sneak preview huisstijl

We zijn erg blij met het redesign van ons logo! En hierbij geven we ook alvast een sneak preview van onze vernieuwde huisstijl. Wordt vervolgd!

Samen toekomst bieden aan ondernemers! Daar gaan we ook in 2020 voor, met ons team én met jou!