partner in ondernemen
Deel deze pagina:

18 feb
2019

Jacco Bezema – Van starter tot succesvolle werkgever met Euroring BV

Ruim 12,5 jaar geleden startte Jacco Bezema via het ROZ zijn eigen bedrijf. Anno 2019 is hij met Euroring een succesvol internationaal opererend bedrijf en werkgever van 7 man personeel. Euroring maakt ringen voor afdichtingstoepassingen, overal waar je afdichting in een systeem nodig hebt. Van de motor in de auto tot de turbine in het grootste cruiseschip ter wereld.

Van start via ROZ
Enthousiast vertelt Jacco over hoe hij in 2006 van start ging: “Mijn vader had altijd in die business gewerkt en daardoor alle kennis. Ik had mijn baan opgezegd en zag het als een kans om dat zelfstandig te gaan doen. Op dat moment zag ik in de krant een bericht over een toenmalig project van ROZ voor starters. Precies op het juiste moment, alsof het zo moest zijn. Een businessplan was al geschreven, de kennis en het netwerk waren aanwezig en een bedrijfshal had ik ook. Eigenlijk was de termijn gesloten, maar ik werd toch toegelaten tot het project. Ik kreeg veel begeleiding van een coach en een starterskrediet van 15.000 euro, dat ik overigens keurig binnen vier jaar heb afbetaald.”

Ondernemen vraagt doorzettingsvermogen
Zo kon Jacco op 1 juni 2006 zijn bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. “De beslissing om voor mezelf te beginnen en dat ik die ondersteuning kreeg, was de ideale combinatie. Je moet echt doorzettingsvermogen hebben als je ondernemer wilt worden. Het kost bloed, zweet en tranen. En juist als het even niet zo goed gaat, dan moet je ondernemen en een tandje bijschakelen. De eerste jaren als ondernemer waren heel intensief. Doordat wij iets heel specialistisch doen, moet je eerst een poos actief zijn voordat opdrachtgevers zaken met je willen doen. Het heeft jaren geduurd voordat we bij de grote bedrijven om tafel kwamen. Persoonlijk contact is daarbij doorslaggevend. Je moet naar klanten toe, zorgen dat het je gegund wordt. Als kwaliteit geen issue is, dan moet je er op een andere manier voor zorgen dat ze voor jou kiezen. Door te ontzorgen en altijd oplossingsgericht mee te denken met de klant, daarmee maken wij het verschil. Ik doe ook niet aan acquisitie, uit mijn netwerk krijg ik weer nieuwe klanten.”

Personeel
In 2012 is de rechtsvorm van Euroring gewijzigd in een BV en in 2013 nam Jacco de eerste medewerker aan. “Vanuit een werkloosheidssituatie ben ik nu werkgever, dat is een hele andere uitdaging. Ik heb nu 7 medewerkers in dienst. Daarnaast heb ik samen met het UWV en de SMEOT een scholingstraject voor Wajongers opgezet. Ik vind het heel mooi om te zien dat de eerste Wajonger die bij mij kwam werken, zich zo enorm ontwikkeld heeft en nu fulltime aan de slag is hier!”

Tot en met 2013 was het vrij stil in de bedrijfshal van Jacco, op de machines na. “Maar sinds ik personeel heb niet meer. Dat brengt een hele andere dynamiek met zich mee en heeft ook mijn rol wat veranderd. Mijn vrouw doet de backoffice, administratie en andere zaken waar ik me niet meer mee bezig moet houden. We hebben er lang over nagedacht of we wel of geen personeel aan zouden nemen. We overleggen nu heel veel samen met het team, dat is heel prettig.”

Toekomst
Het gaat erg goed met Euroring BV. Hoe Jacco de toekomst voor zich ziet? “We begeven ons in een niche markt en moeten organisch groeien, met verstand en visie. We worden nu echt een serieuze speler en horen bij de grote jongens. Onze concurrentie is niet lokaal, maar wereldwijd. We groeien in de huidige hal een beetje uit ons jasje. Het machinepark wordt uitgebreid. We zijn ook aan het kijken naar een andere bedrijfsruimte. Daarnaast zijn er allerlei ontwikkelingen op technologie gebied waar wij vroeg of laat mee te maken krijgen. Daar ben ik ook druk mee bezig. Ik leer nog elke dag bij en elke dag is anders. Ik vind het mooi om te zien dat nu, 12,5 jaar verder, alle plannen uit mijn businessplan zijn uitgekomen!”