partner in ondernemen
Deel deze pagina:

24 jan
2018

Joke Braamhaar, van zeevaarder tot webshopeigenaar Doemaardie

Doemaardie, het bedrijf van Joke Braamhaar, bestaat in april drie jaar. Joke is vanuit huis gestart met haar bedrijf en is sinds april 2017 gevestigd in Ondernemerscentrum H164. Via haar webshop verkoopt Joke diverse producten. Het belangrijkste product is paracord. “Paracord is een nylon koord dat oorspronkelijk werd gebruikt voor lijnen aan parachutes in de Tweede Wereldoorlog, maar tegenwoordig wordt het voor vele doeleinden gebruikt. En is het ook in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, ik verkoop inmiddels 75 verschillende kleuren”.

Hoe Joke op dit idee is gekomen, is een mooi verhaal. “Vroeger gingen we altijd op vakantie met de boot. Toen deed ik al niets anders dan touwen knopen en maakte ik armbandjes voor andere kinderen. Op het voortgezet onderwijs volgde ik de stuurman opleiding aan de zeevaartschool, waar één van de vakken ‘knopen en splitsen’ was. Ik heb vervolgens een aantal jaren gevaren, maar wilde dat op een gegeven moment niet meer. Je bent toch heel lang van huis. Dus ben ik een baan gaan zoeken. Via enkele omwegen kwam ik in de zorg terecht. Daar werkte ik als activiteitenbegeleider. Eén van de activiteiten die ik deed met de cliënten, was knopen. Paracord is voor mij het meest geschikte materiaal voor knopen. Ik maak er bijvoorbeeld armbanden van, maar ook halsbanden en riemen voor honden. Steeds meer mensen zagen dat en wilden het zelf ook graag maken. Toen ben ik een webshop gestart, omdat er nog niet heel veel paracordshops zijn in Nederland.”

Niet alleen het zakelijke aspect, maar juist ook het sociale staat bij Joke voorop. “Ik vind het belangrijk dat ik doe wat ik leuk vind. Geld is niet mijn drijfveer. Ik wil niet alleen zoveel mogelijk verkopen, maar juist de producten verkopen waar mensen echt wat mee kunnen en hen uitleggen wat ze er dan mee kunnen. Ik wil wat voor andere mensen betekenen. Er komen dan ook geregeld mensen met een beperking bij mij om samen te knopen. Daarnaast werk ik samen met enkele sociale werkplaatsen. Zij maken materialen voor mij van hout die ik gebruik bij het knopen.”

Daarom koos Joke ook voor H164. Ze wist al van het bestaan van het pand en wilde niet meer vanuit huis werken. Ze zocht hulp bij het aanbrengen van meer structuur in haar zaak. Daarvoor kan ze terecht bij haar ROZ adviseur, maar ook bij de andere huurders. “Ik spar regelmatig met enkele ondernemers in het pand, over hoe zij bepaalde zaken aanpakken. Met hen heb ik dan ook veel contact. Zo heb ik pas geleden samen met Anita Busschers, sport- en bedrijfsmasseur, een Knoopcafé georganiseerd. Anita haalt knopen uit de mensen met haar massages, ik maak knopen. We hebben allerlei familie, vrienden en belangstellenden kennis laten maken met wat wij doen, maar ook met de andere ondernemers in het pand. Verbinding zoeken met elkaar, dat vind ik belangrijk.”

Joke heeft ook de training Sales gevolgd bij ROZ. “Ik heb verschillende producten en doelgroepen en daar horen verschillende pitches bij. Ik heb onder andere tips gekregen over hoe ik een en ander kan aanscherpen in de verkoop van mijn producten. Ik ben behoorlijk actief op social media en dat werkt. Ik krijg onder andere klanten binnen via Instagram.”

Met haar webshop verkoopt Joke dus heel veel soorten, maten en kleuren paracord. En bijbehorende artikelen zoals ringetjes en sluitingen, zodat de consument er zelf iets mee kan maken. Vanwege haar liefhebberij voor honden, maakt Joke ook halsbanden en riemen voor honden van paracord. “Daar is sinds een aantal jaar echt een afzetmarkt voor. Ik verkoop ze niet alleen via mijn webshop, maar sta ook af en toe op beurzen en braderieën.”

Joke twijfelt nog over een fysieke winkel in de toekomst. “Voor nu wil ik me met name meer bezig houden met het creatieve deel, waarvoor ik in eerste instantie ben gestart met mijn bedrijf, en zoek ik naar oplossingen om de andere zaken als administratie meer te structureren. En ik wil graag mijn omzet verhogen. Daar zit een stijgende lijn in, maar deze mag nog meer omhoog.”

Ga naar de webshop van Joke >>