partner in ondernemen
Deel deze pagina:

25 jun
2015

Marina Casci: “De positieve betrokkenheid en kritische vragen van mijn ROZ-adviseur hebben me verder geholpen”

Marina Casci is in 2013 gestart met haar eigen bedrijf Yogastudio & Wellness Namasté in Hengelo. Ervaring in het ondernemerschap had ze al; Marina werkt al acht jaar als zelfstandig schoonheidsspecialiste. Zelf nam ze al jaren deel aan yogalessen en de effecten waren voor haar zo prettig, dat ze dit ook graag andere mensen wilde laten ervaren. Er waren weinig yogastudio’s waar ze kon solliciteren dus was het starten van een eigen studio een logische stap voor haar.

Marina combineert in haar studio haar werk als schoonheidsspecialiste en yogadocente. “In mijn studio wordt hatha yoga (meest bekende vorm van yoga in het Westen), yoga en meditatie, seniorenyoga, Kundalini yoga en Dynamic Flow yoga gegeven. Naast de yoga lessen is het ook mogelijk een ontspannen gezichtsbehandeling en massage te boeken. Doordat ik in beide vakken de mensen laat ontspannen, kwam ik op het idee om dit te combineren in een eigen yoga en wellness studio”.

_W9X0047-bewerkt

Een veel gehoord vooroordeel over yoga is dat het iets spiritueels zou zijn. Dat klopt niet vertelt Marina. “Er zijn wel enkele yogastudio’s die zich daar op richten, maar dat is niet wat ik met mijn yogastudio wil uitstralen”. Marketingvraagstukken als hoe zet je jouw bedrijf op de kaart en hoe stimuleer je mensen om met de lessen mee te doen, oftewel klantenwerving, vind ze soms lastig. “Het kost tijd en energie om mensen te overtuigen dat het bij yoga vooral om het lichaam gaat. Of beter gezegd: de balans tussen lichaam en geest”.

Op een bepaald moment in de voorbereiding liep Marina vast. Ze had veel ideeën maar ook veel vragen en daar werd ze onzeker van. Als zzp’er sta je er vrijwel altijd alleen voor. “Toen ik acht jaar geleden als schoonheidsspecialiste begon, heb ik contact gezocht met het ROZ. Dat beviel me destijds erg goed, daarom maakte ik ook nu weer een afspraak met hen. Ik heb veel gehad aan de gesprekken met mijn adviseur Carla Haafkes. Ze was positief betrokken en gaf mij het gevoel dat ik zou slagen als ondernemer. Ook was ze af en toe streng en stelde kritische vragen, dat heeft mij verder geholpen. Ik ontving veel handvatten voor het schrijven van mijn ondernemingsplan. Ook heeft ze mij geholpen met de zoektocht naar een ruimte. En nog steeds kan ik met mijn vragen bij haar terecht”.

foto1

Marina volgde ook de training ‘Marketing in de praktijk’ bij ROZ en heeft dat als zeer positief ervaren. “Ik leerde met andere ogen naar mijn diensten te kijken; vanuit de ogen van de klant. En hoe ik mee kan gaan in de commerciële wereld zonder mezelf en mijn ideeën te verliezen. Ook kwam de prijsbepaling aan bod en wat je daarmee wilt uitstralen richting je klanten”.

“Ik ervaar het ondernemerschap als uitdagingen zien en kansen benutten, van niets iets maken. De vrijheid van dingen zelf uitzoeken en opbouwen, mensen inspireren en stimuleren, bouwen aan mijn droom, dat is waarom ik onderneem. Het gaat heel goed met mijn bedrijf. Ik krijg positieve feedback van mijn cursisten en ben erg trots op mijn mooie yogaruimte. Momenteel heb ik twee gemotiveerde collega’s die mij ondersteunen bij de lessen. Over een aantal jaren zie ik mij misschien wel onder één dak met verschillende specialisten. Ik werk nu bijvoorbeeld al samen met fysiotherapeuten, osteopaten en de blessurewinkel. Voor de nabije toekomst heb ik al een nieuw project op de rol staan: in december 2015/ januari 2016 starten we met yogalessen voor zwangere vrouwen, en ook hun partners kunnen meekomen. Ik ben nog lang niet uitgeleerd en blijf me ontwikkelen als ondernemer én met mijn bedrijf”, aldus Marina.

Meer informatie: www.yogastudio-namaste.nl/