partner in ondernemen
Deel deze pagina:

09 okt
2018

Nieuws special #6 - IOAZ: financiële regeling voor ex-ondernemers

Wist u dat er een uitkeringsmogelijkheid bestaat voor ondernemers die gestopt zijn met het bedrijf? ROZ voert de IOAZ (Inkomensvoorziening Oudere en gedeeltelijk Arbeidsongeschikte gewezen Zelfstandigen), evenals het Bbz, uit voor bijna alle gemeenten in Twente en de Achterhoek. Maar welke mogelijkheden kennen deze regelingen? Daarvan brengen wij u periodiek op de hoogte. Via een nieuws special licht een adviseur één van de regelingen toe.

In deze 6e editie: Irene Rozendaal over de IOAZ-uitkering voor ex-ondernemers

— Met een IOAZ-uitkering is de inmiddels ex-ondernemer verzekerd van een inkomen en hoeft hij zijn vermogen niet aan te spreken –

“Een ondernemer die stopt met het bedrijf, heeft na de beëindiging meestal geen inkomen meer. Als ook het inkomen van de partner onvoldoende is om van te kunnen leven, meldt een ondernemer zich bij de gemeente voor een Participatiewet-uitkering (bijstand). Voor een bepaalde groep ondernemers is er echter een andere regeling. Weliswaar is de hoogte van de IOAZ-uitkering gelijk aan die van de Participatiewet, maar de IOAZ biedt mogelijkheden met betrekking tot het aanwezige vermogen!”, legt Irene uit.

“Het vermogen van de ex-ondernemer is voor deze regeling tot een bedrag van ca. € 130.000 niet van invloed op de hoogte van de uitkering. Als er onvoldoende pensioenvoorzieningen zijn getroffen, wordt dit bedrag met ca. € 123.000 verhoogd. In tegenstelling tot de ‘gewone bijstand’ hoeft men dus niet eerst dit vermogen aan te spreken.”

!!! Heel belangrijk is dat een ondernemer zich meldt voordat het bedrijf daadwerkelijk is beëindigd! Het recht op de IOAZ-uitkering moet namelijk vastgesteld worden als iemand nog actief is in het bedrijf. Daarna heeft de ondernemer 1,5 jaar de tijd om het bedrijf ook daadwerkelijk te beëindigen.

Voorwaarden

  • De ondernemer is 55 jaar of ouder, heeft de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt en gaat stoppen met het bedrijf.
  • Hij heeft de afgelopen 10 jaar onafgebroken gewerkt, waarvan minimaal de laatste drie jaar als zelfstandig ondernemer.
  • Het gemiddelde jaarinkomen van de laatste drie jaar is lager dan € 24.540,00 en zal in de toekomst naar verwachting onder € 25.851,00 blijven (prijspeil 1 januari 2018).

Meer info en aanvullende voorwaarden >>

Voorbeeld

Irene beschrijft één van de situaties waarin de IOAZ uitkomst bood: “Een ondernemer uit Enschede heeft – na jarenlang actief te zijn geweest in een winkelcentrum – de stap gezet om verder te gaan met zijn tijdschriften- en tabakswinkel in de binnenstad. Hij heeft een mooie locatie gevonden en hij hoopt dat hij nog vele jaren kan profiteren van deze stap. Helaas blijkt dit niet te lukken. Onder andere de regelgeving rondom de verkoop van tabak zorgt voor dalende inkomsten. Als daar ook nog gezondheidsproblemen bij komen, trekt deze ondernemer de trieste conclusie dat beëindiging van het bedrijf de enige optie is. In het bedrijf is geen vermogen aanwezig. De eigen woning vormt echter de ‘pensioenvoorziening’ van deze ondernemer. De woonlasten zijn niet hoog en kunnen betaald worden vanuit de uitkering. Deze ondernemer hoeft dankzij de IOAZ-uitkering zijn huis niet te verkopen.”

Wat kunt u doen?

“Kent u een ondernemer zoals in het voorbeeld? Een ondernemer die gaat stoppen en misschien in aanmerking komt voor een IOAZ-uitkering? Vertel die ondernemer over de IOAZ en adviseer hem om contact met ons op te nemen!

Twijfelt u of iemand in aanmerking komt? Wilt u meer weten over de regeling of wilt u een presentatie over het Bbz en de IOAZ bij u op kantoor? Neem contact met mij op. Ik kom graag bij u langs! Bekijk ook ons Bbz E-book.”

Irene Rozendaal, ondernemersadviseur ROZ
i.rozendaal@rozgroep.nl
074 – 241 5103

Lees hier de vorige nieuws specials
#1: Bbz inkomensaanvulling >>
#2: Bbz krediet >>
#3: Bbz voor oudere ondernemers >>
#4: Bbz voor starters >>
#5: Bbz voor ondernemers die gaan stoppen >>

Wilt u de nieuws specials voortaan in uw mailbox ontvangen? Aanmelden kan door een mail te sturen naar s.leuveld@rozgroep.nl.