partner in ondernemen
Deel deze pagina:

11 jan
2018

Nieuws special Bbz - #2 krediet

Ondernemers in problemen: hoe kunnen we hen samen helpen? Kent u een ondernemer met een tijdelijke inkomensdip, financiële problemen of schulden? Als intermediair (banken, accountants, gemeenten) signaleert u vaak als eerste wanneer het niet zo goed gaat met een ondernemer. En dan? Er is een wettelijke regeling waar die ondernemer wellicht een beroep op kan doen: de Bbz-regeling. Bbz staat voor Besluit bijstandverlening zelfstandigen.

ROZ (Regionale Organisatie Zelfstandigen) voert deze regeling uit voor bijna alle gemeenten in Twente en de Achterhoek. Maar welke mogelijkheden kent het Bbz? Daarvan brengen wij u periodiek op de hoogte. Via een nieuws special legt een adviseur één van de mogelijkheden uit.

In deze 2e editie: Ton Veldhuizen over het Bbz-krediet voor ondernemers

— Bbz kan uitkomst bieden bij het financieren van achterstanden of noodzakelijke investeringen —

“Het Bbz-krediet is er voor ondernemers (eenmanszaak, VOF of BV) met betalingsproblemen of zonder middelen voor noodzakelijke investeringen.

Denk bijvoorbeeld aan ondernemers die achterstallige crediteuren (bijvoorbeeld belastingen, huur, leveranciers) hebben die niet op korte termijn betaald kunnen worden. Of aan een ondernemer die een nieuwe machine nodig heeft voor het voortbestaan van het bedrijf of een vervoersmiddel voor het uitvoeren van werkzaamheden, maar hier geen geld voor heeft. Hierdoor staat de continuïteit van de onderneming op het spel.

Met het Bbz-krediet kunnen we een lening verstrekken, zodat de achterstallige crediteuren gefinancierd kunnen worden. Of de noodzakelijke machine of het vervoersmiddel aangeschaft kan worden. Het maximale bedrag is € 196.381,- (rente 8%).

Het Bbz krediet moet binnen maximaal 10 jaar afgelost worden. Het kan zijn dat een deel van het krediet omgezet wordt in ‘om niet’. Dat betekent dat een deel niet terugbetaald hoeft te worden. Dit is afhankelijk van het gezinsinkomen van de ondernemer en zijn eventuele partner”, legt Ton uit.

Meer info en aanvullende voorwaarden >>

Voorbeeld
“Door een brandschade veroorzaakt door brand bij een naastgelegen bedrijf, liep ik acht maanden omzet mis. Deze werd pas jaren later door de verzekering vergoed. Hierdoor kwamen we in financieel zwaar weer terecht. Omdat ik kopje onder dreigde te gaan, heb ik de hulp van ROZ ingeroepen. Via internet en op advies van de bank kwam ik bij hen terecht. Ik heb advies gehad en financiële ondersteuning via de Bbz-regeling. De gesprekken met onze adviseur waren een welkome steun en bevestiging dat ik op de goede weg zat, maar dat ik accenten moest leggen. Ik heb impopulaire maatregelen moeten nemen. Dat was niet fijn, maar noodzakelijk. De financiële ondersteuning om ons bedrijf weer gezond te maken, heb ik als zeer positief ervaren. Zonder deze hulp had ik nu in de schuldsanering gezeten en vier werknemers in de uitkering. Ook de deskundige en kritische begeleiding was zeer zinvol”, aldus Sip Akker van Euroconnexxion Automotive uit Almelo.

— Dat is het mooie aan het Bbz-krediet; hiermee kunnen we ondernemers met een financieringsbehoefte ondersteunen zodat ze hun bedrijf kunnen voortzetten, Ton Veldhuizen —

Wat kunt u doen?
“Kent u een ondernemer zoals in bovenstaand voorbeeld? Een ondernemer die een financieringsbehoefte heeft, maar geen financiering krijgt bij reguliere geldverstrekkers? Vertel die ondernemer over het Bbz en adviseer hem om contact met ons op te nemen! Twijfelt u of iemand in aanmerking komt? Wilt u meer weten over de regeling of wilt u een
presentatie over het Bbz bij u op kantoor? Neem contact met mij op. Ik kom graag bij u langs! Bekijk ook ons Bbz E-book.”

Ton Veldhuizen, ondernemersadviseur ROZ
t.veldhuizen@rozgroep.nl
074 – 241 5107

Lees hier de vorige nieuws special (#1: Bbz inkomensaanvulling) >>