partner in ondernemen
Deel deze pagina:

29 mrt
2018

Nieuws special Bbz #4 starters

Wist u dat het Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) niet alleen mogelijkheden kent voor ondernemers in financiële problemen, maar ook voor starters vanuit een uitkering? ROZ voert de Bbz-regeling uit voor bijna alle gemeenten in Twente en de Achterhoek. Maar welke mogelijkheden kent deze regeling? Daarvan brengen wij u periodiek op de hoogte. Via een nieuws special legt een adviseur één van de mogelijkheden uit.

In deze 4e editie: Chantal Joldersma over Bbz voor starters

— Starters vanuit een uitkeringssituatie kunnen met ondersteuning vanuit het Bbz toch hun ondernemersdroom waarmaken —

“Het Bbz kent grofweg drie mogelijkheden voor starters vanuit een uitkeringssituatie. Via de voorbereidingsperiode kunnen zij zich maximaal 1 jaar voorbereiden op het ondernemerschap, met behoud van uitkering. Zij hoeven dan niet te solliciteren naar een baan in loondienst. En een voorbereidingskrediet van maximaal € 3.000,- behoort tot de mogelijkheden. Daarmee kunnen zij de noodzakelijke kosten betalen die samenhangen met de voorbereiding op het ondernemerschap, zoals marktonderzoek.

Daarnaast kunnen starters die nog niet voldoende inkomsten uit het pas gestarte bedrijf halen om de noodzakelijke kosten te betalen, mogelijk een beroep doen op een inkomensaanvulling. Dit is een aanvullende uitkering tot maximaal de bijstandsnorm.

Tot slot kent het Bbz ook een kredietfaciliteit voor starters vanuit een uitkering tot zo’n € 36.000 voor noodzakelijke investeringen om het bedrijf op te starten”, legt Chantal uit.

Meer info en aanvullende voorwaarden >>

Voorbeeld
“De heer en mevrouw de Boer (fictieve naam, de ondernemers wilden anoniem blijven), beide boven de 55 jaar, hebben zo’n beetje hun hele werkzame leven als ondernemers in de sport- en gezondheidsbranche doorgebracht. Na jaren van succes draaide het laatste ondernemersavontuur uit op een deceptie. Zij willen echter zo snel mogelijk weer hun eigen inkomen verdienen en niet afhankelijk zijn van welke uitkering dan ook. Gelet op hun leeftijd en de huidige arbeidsmarkt ligt een baan in loondienst niet direct voor het grijpen.

Zij willen weer doen wat zij altijd hebben gedaan; ondernemen in de sportbranche. Dit keer gaan ze terug naar hun ‘roots’. Zij willen met zo min mogelijk financiële risico’s opnieuw een sportschool starten met een zo groot mogelijke mate aan persoonlijke aandacht voor de klant. Daarbij wordt gekozen voor die fitnessvarianten die momenteel gewild zijn en waar hun ervaring ligt.

Familie, vrienden en kennissen helpen het echtpaar de Boer waar mogelijk. Er is een kleine kredietbehoefte voor enkele fitnessmaterialen. Ook kan er in de aanloopfase nog niet direct een volledig inkomen uit het bedrijf worden gehaald. Daarvoor hebben zij een Bbz-aanvraag bij ons ingediend. Gelet op het onderbouwde businessplan, de marktsituatie en de persoonlijkheden van de ondernemers kwalificeren wij het te starten bedrijf als levensvatbaar. De aanvraag voor zowel de inkomensaanvulling als het krediet wordt toegekend.

De heer en mevrouw de Boer zijn bijna 60 jaar en starten opnieuw een bedrijf waarmee zij 30 jaar geleden ook zijn begonnen: Een kleinschalige sportschool met veel persoonlijke aandacht voor de klant.”

Wat kunt u doen?
“Kent u iemand die vanuit een uitkeringssituatie een bedrijf wil starten? Vertel diegene over het Bbz en adviseer hem om contact met ons op te nemen! Wij kunnen niet alleen financieel ondersteunen, maar bieden ook advies en begeleiding.

Twijfelt u of iemand in aanmerking komt? Wilt u meer weten over de regeling of wilt u een presentatie over het Bbz bij u op kantoor? Neem contact met mij op. Ik kom graag bij u langs! Bekijk ook ons Bbz E-book.”

Chantal Joldersma, ondernemersadviseur ROZ
c.joldersma@rozgroep.nl
074 – 241 5112

Lees hier de vorige Bbz nieuws specials

#1: Bbz inkomensaanvulling >>
#2: Bbz krediet >>
#3: Bbz voor oudere ondernemers >>

Wilt u de nieuws specials voortaan in uw mailbox ontvangen? Aanmelden kan door een mail te sturen naar s.leuveld@rozgroep.nl.