partner in ondernemen
Deel deze pagina:

20 feb
2017

Omwonen: nieuw initiatief voor leegstaande winkelruimten

Omwonen is een initiatief van TriMotion in samenwerking met Welbions en de gemeente
Hengelo om leegstand van winkelruimten tegen te gaan. Aan de Marskant 21-27 wordt gestart met de pilot. Jonge ondernemers kunnen hier wonen en werken in maximale vrijheid combineren en de ruimte naar eigen inzicht indelen. Er is ruimte voor 3 of 4 woon/werkpanden. Voor de zomer van 2017 hopen zij de eerste bewoners te verwelkomen.

Inschrijving
Voor dit concept zoeken TriMotion, Welbions en gemeente Hengelo creatieve, ruimdenkende, jonge ondernemers die wonen en werken willen combineren op een zichtlocatie in de binnenstad van Hengelo. Zoals bijvoorbeeld ontwerpers, fotografen,
architecten of consultants. Op 7 maart aanstaande is er van 19:30 – 21:00 uur een informatiebijeenkomst aan de Marskant 21-27. Geïnteresseerden kunnen zich via www.omwonen.com aanmelden voor deze bijeenkomst. Om kans te maken op een ruimte aan de Marskant moet je je vóór 14 maart inschrijven via het inschrijfformulier op www.omwonen.com/woningzoekend.

Omwonen is constant opzoek naar nieuwe panden en ondernemers om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Wil je in een andere Twentse stad wonen en werken in een winkelpand? Ook dan ben je van harte welkom op 7 maart.

Nieuwe oplossing
De aanpak van langdurige leegstand vraagt om nieuwe oplossingen. Aan de Marskant dienen de grote ramen aan de straatkant als perfecte etalage voor bedrijven. De ruimten worden in de basis geschikt (gemaakt) voor bewoning. Elke woning is voorzien van een ‘flexibele unit’ met de benodigde basisvoorzieningen, zoals een douche, toilet, wasmachine en keuken. Aan de achterzijde van het pand is er een gedeelde berging en
ruimte voor een gezamenlijke (werk)plek. Met minimale ingrepen aan het pand streven ze naar maximale inrichtingsvrijheid voor de gebruiker.

Bekijk ook deze animatie over dit nieuwe concept >>

Betaalbaar
Omwonen richt zich op jonge ondernemers die wonen en werken willen combineren om kosten te besparen. Eén van de doelen is het ondersteunen van jong ondernemerschap. Betaalbaar zijn is dan een must. De huurprijzen aan de Marskant zullen maximaal €710,- zijn, zodat ook sociale huurders eventueel met huurtoeslag kunnen huren.

Experiment
Een pilot betekent experiment. Omwonen doorloopt samen een proces waar huidige wet- en regelgeving soms niet aansluit. Ook is er een flexibel bestemmingsplan nodig om wonen en werken aan de Marskant mogelijk te maken. Door goede samenwerking en open communicatie tussen gemeente, Welbions, omwonenden en nieuwe
bewoners willen zij een nieuwe beweging in gang te zetten. Het doel: Ondernemers ondersteunen en leegstand aanpakken. Er is gekozen voor een flexibel proces waarin ze bewoners in het ontwerp-proces mee laten denken.

Welbions, gemeente Hengelo en TriMotion zijn overtuigd:  Zonder lef geen innovatie.

Selectieprocedure
Bewoners voor de Marskant worden gekozen op basis van motivatie, eisen van pandeigenaar/omwonenden en de geschatte toegevoegde waarde op deze zichtlocatie in de stad. Is je nieuwsgierigheid gewekt en biedt Omwonen dé oplossing voor jou? Ga naar www.omwonen.com voor meer informatie. Bekijk de blogpagina en like hen op Facebook om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.