partner in ondernemen
Deel deze pagina:

07 feb
2017

ROZ en de Vrienden van H164 brachten een werkbezoek aan Deventer

Eén van de jaarlijks terugkerende activiteiten van de Vrienden van H164 is een werkbezoek om inspiratie op te doen rondom (sociaal) ondernemerschap. Op 2 februari 2017 werd een bezoek gebracht aan Deventer; we bezochten het Havenkwartier, DAVO Bieren Stadsbrouwerij & Proeflokaal en spraken met wethouder Jan Jaap Kolkman.

HAVENKWARTIER DEVENTER

De ontvangst van ons werkbezoek was bij één van de bedrijven gevestigd in Loods570 in het Havenkwartier: het Architecten_Lab. Eelco Schuijl, één van de vier architecten, over het Architecten_Lab. “We zijn niet voor niets gevestigd in Loods570. Met andere ondernemers op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling werken we waar ’t kan samen en delen we kennis en vaardigheden. Wij werken het liefst aan projecten waar de maatschappij bij gebaat is, die geen energie verspillen en zoveel mogelijk kansen benutten.”

Het Architecten_Lab is ook op allerlei manieren betrokken bij de (door)ontwikkeling van het Havenkwartier. Eelco vertelde ons hier meer over. “Het Havenkwartier is een karaktervol gebied waarin industrieel erfgoed, creatieve ondernemers, kunst en cultuur, horeca, bouwen en wonen gecombineerd worden met een nog werkzame binnenhaven. Het Havenkwartier is synoniem aan experiment, pionieren en ruimte voor ideeën. Naast de vaste inwoners van het gebied (waaronder ruim 90 ondernemers en organisaties) vinden er vele publieksactiviteiten plaats, in allerlei culturele disciplines. Doordat er gekozen is voor een uniek bestemmingsplan, is er volop ruimte voor initiatieven, zowel tijdelijk als semipermanent. Zo heeft het terrein een permanente festivalvergunning. De kunstenaars zijn de kwartiermakers geweest. De gemeente heeft een stapje teruggenomen. Het eerste plan voor het Havenkwartier bevatte drie ontwikkelaars, uiteindelijk zijn dat er 300 geworden. Vanwege het terugtrekken van de ‘grote jongens’ is juist het ondernemerschap ontstaan. Op dit moment zijn ze bezig met de ontwikkeling van het 2e gebied, aan de andere kant van het water”.

Eelco en zijn collega Kor Zijnstra verzorgden vervolgens een rondleiding. We zagen enkele woonhuizen en een drietal éénkamerhotels onder de naam ‘Lucy in the sky’. Ook bezochten we het Fooddock; een foodhal gevestigd in een silo met allerlei kraampjes waar je eten kunt halen. En we zagen een smid aan het werk die daarnaast muziek maakt, genaamd ‘nieuwe pyro-muzikale kunsten. Oftewel, zij maken muziek met explosies, vuur en licht via ‘instrumenten’ die hij zelf heeft gemaakt. Om hier een beeld bij te krijgen, er staat een filmpje op hun website.

DAVO BIEREN STADSBROUWERIJ & PROEFLOKAAL

Bij DAVO wachtte wethouder Jan Jaap Kolkman ons op om met ons van gedachten te wisselen en te sparren over sociaal ondernemerschap. Volgens Kolkman is het MKB van oudsher sociaal bewogen. Hij noemt Deventer voorbeelden als Auping en Deventer Tapijt. “Het Rijnlandse model zie je veel terug. Vanuit die ‘traditie’ is de samenwerking met het SW bedrijf in Deventer, Sallcon, goed. Deventer kan zich nog beter economisch profileren, ook richting Duitsland. Het heeft één van de grootste binnenhavens van het land”, vertelt wethouder Kolkman.

Vervolgens was het de beurt aan één van de vier eigenaren van DAVO: Marijn Kroon. Marijn vertelde hoe hij met drie andere vrienden in 2011 startte met het brouwen van bier vanuit de keuken van één van de vrienden. Op een gegeven moment kwamen ze op een punt dat ze moesten kiezen: doorgaan en uitbouwen op een nieuwe locatie of stoppen. Ze kozen voor de laatste optie en via crowdfunding is hun huidige onderneming tot stand gekomen. In april 2016 was de opening van DAVO Bieren Stadsbrouwerij & Proeflokaal, gevestigd in de voormalige machinefabriek van een molenmakerij. Je kunt er 12 verschillende bieren van de tap proeven, een kijkje nemen bij het brouwproces en een hapje eten.

Marijn vertelde ook over het sociale karakter van DAVO. Ze zijn continue aan het kijken waar ze binnen hun bedrijf iets terug kunnen doen voor de maatschappij. Zo hebben ze iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk en besteden ze klussen uit aan de sociale werkvoorziening. We sloten de middag af met een hapje en drankje bij DAVO. Een geslaagd werkbezoek waarbij we veel inspiratie hebben opgedaan.