partner in ondernemen
Deel deze pagina:

10 feb
2014

Ruim 120 aanwezigen bij themabijeenkomst Ondernemen in Duitsland

Ondernemen in Duitsland is een thema dat leeft onder ondernemers. Dat bleek ook maandagavond 10 februari 2014 uit de grote opkomst, ruim 120 bezoekers, bij de door het ROZ georganiseerde bijeenkomst op het Loopbaanplein in Winterswijk.

Duitsland biedt kansen voor ondernemers. De economie is groeiende en Duitsland ligt naast de deur. “Duitsland maakt de cirkel rondom Winterswijk compleet voor ondernemers”, gaf Ilse Saris, wethouder gemeente Winterswijk, in haar opening aan.

Ondernemen in Duitsland Winterswijk, interview Ilse Saris door Sjon Reimink

Bijdragen waren er van de Sociale Dienst Oost Achterhoek en ROZ. De Belastingdienst en hun Duitse collega’s Finanzamt Kleve benoemden de fiscale aspecten van zakendoen in en met Duitsland en KroeseWevers gaf aan waarvoor u als ondernemer bij hen terecht kunt wanneer u grensoverschrijdend wilt ondernemen. Henk ten Dolle deelde kort enkele praktijkervaringen. Hij heeft met zijn bedrijf Palio jarenlange zakelijke ervaring in het buitenland opgebouwd. De juridische voorwaarden en taal- en cultuurverschillen werden aangehaald door STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater en de Euregio benoemde de gevolgen voor de sociale zekerheid.

Twee belangrijke adviezen werden door meerdere partijen aangestipt; het oprichten van een Duitse GmbH en het beheersen van de Duitse taal. “Duitsers doen het liefst zaken met Duitsers. Wanneer u als Nederlands bedrijf er alles aan doet om zo ‘Duits’ mogelijk over te komen, met een Duitse GmbH, postadres en telefoonnummer, dan is een Duitse leverancier eerder geneigd u uit te nodigen voor een gesprek, dan wanneer u met uw Nederlandse onderneming zaken wilt doen in Duitsland. De beheersing van de Duitse taal en het begrip van de cultuurverschillen is daarbij van groot belang”, aldus Alexander Crämer van STRICK.

Grote opkomst ROZ themabijeenkomst Ondernemen in Duitsland Winterswijk

Zowel de aanwezige ondernemers als het ROZ en de gastsprekers waren erg te spreken over het verloop en de inhoud van de avond, en met name ook over de hoge opkomst. Ondernemen in Duitsland, een actueel thema waar ook het ROZ steeds vaker op in zal spelen. Houd onze website in de gaten of blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief.

Bekijk enkele foto’s van de bijeenkomst op onze Facebookpagina.