partner in ondernemen
Deel deze pagina:

22 mei
2017

Sociaal ondernemer in beeld – Eric Wolkotte, IMZO

Ontzorgen en verbinden, dat is de essentie van IMZO. IMZO is de nieuwe sociale onderneming van Eric Wolkotte. “IMZO staat voor Individuele Maatwerk en Zorg Ondersteuning. Wij bieden praktische ondersteuning voor particulieren, zorginstellingen en zorgende werknemers en hun werkgevers op het gebied van zorg en welzijn. Ons doel is om mensen te ontzorgen en met elkaar te verbinden. Ook creëren we hiermee nieuwe banen en kansen voor werkzoekende zorgondersteuners”, aldus Eric.

Aanleiding voor het ontstaan van IMZO is de nieuwe informele zorgmarkt en de intrinsieke motivatie van Eric om waarde te willen toevoegen. Voordat Eric startte met IMZO werkte hij tien jaar lang bij een landelijk kenniscentrum voor ‘leren in de praktijk’, met name in de zorg en welzijnssector. “Ik kwam daar in aanraking met een aantal maatschappelijke ontwikkelingen, waardoor mijn idee ontstond om deze met elkaar te combineren. De bezuinigingen in de zorg én de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt heb ik tegen elkaar aangelegd. De doelgroep niveau 1 en 2 geschoolden waar door bezuinigingen geen plek meer voor is, die wil ik aan het werk helpen. En hen daarbij extra begeleiding en scholing bieden zodat ze daarna beter in staat zijn om zelf hun weg op de arbeidsmarkt te vinden. Ik kijk hierbij niet naar hoe ik daar zo snel mogelijk geld mee kan verdienen, maar hoe ik hiermee iets extra’s kan doen voor de maatschappij. Dat vind ik sociaal ondernemen!”, legt Eric uit.

Eric licht zijn bedrijf toe aan de hand van een concreet voorbeeld. “Een ICT bedrijf met ICT specialisten in dienst die bij opdrachtgevers door het hele land zitten, heeft een medewerker die ook zorgtaken heeft voor zijn ouders. Die ouders hebben ondersteuning nodig, maar komen niet in aanmerking voor thuiszorg. Elke keer als die ICT medewerker op karwei moet in het land, zorgt dat voor stress bij hem over hoe hij de zorg voor zijn ouders moet regelen. Met IMZO gaan wij een deel van die zorgtaken overnemen. We ondersteunen de ouders en de werknemer bijvoorbeeld met het bereiden van de maaltijden, het huis schoonmaken en een wandeling met de ouders. Zo ontzorgen we de werknemer én de werkgever”. Particulieren zijn ook van harte welkom bij IMZO als zij extra ondersteuning willen. IMZO is ook met zorginstellingen in gesprek om te kijken hoe ze de wachtlijsten kunnen verminderen en om extra ondersteuning te bieden in het verlengde van de thuiszorg.

Ambitieus is Eric zeker. “Mijn droom is om uiteindelijk landelijk te gaan met dit concept. Maar voor nu wil ik binnen twee jaar in heel Twente actief zijn. We beginnen nu in Hengelo, Enschede en Almelo. Daarna wil ik de IJssel over en het concept breder trekken. Ik geloof echt dat hier behoefte aan is”.

“Sociaal ondernemen is voor mij… je eigen kennis, kunde en netwerk inzetten om ook anderen een stap verder te helpen. Daarmee van toegevoegde waarde te kunnen zijn.”

IMZO & Twente Move2Social:
Eric is met zijn sociale onderneming IMZO één van de elf deelnemers in het project Twente Move2Social. Waarom hij deelneemt aan dit project? “De diversiteit aan deelnemers én participerende organisaties binnen dit project. Het is heel interessant om andere sociaal ondernemers te leren kennen en van elkaar te leren. En de kennis die bij de deelnemende organisaties in het project aanwezig is, vind ik heel waardevol. De wekelijkse bijeenkomsten binnen dit project dwingen je om stappen te maken, aan de slag te gaan. Anders was ik nu nog niet zover geweest met mijn bedrijf. Mijn website is sinds vorige week online: www.imzo.nl!

Bekijk hier het filmpje dat we maakten van Eric over zijn nieuwe bedrijf >>