partner in ondernemen
Deel deze pagina:

09 mrt
2015

Start Ontwerpatelier/Podiumstore in Enschede

Een initiatief van Comsocial, ROC van Twente en ROZ Groep.
Een aantal weken geleden is bekend gemaakt dat onder de naam East Dutch Textiles er een samenwerkingsverband tussen het ROC van Twente, de ROZ Groep en de Stichting Comsocial tot stand was gebracht.

Het doel ervan: een stukje van de kledingproductie weer terug brengen naar Oost Nederland, in het bijzonder naar Enschede. En daarmee een sociale onderneming op het terrein van confectie te starten en een stagebedrijf voor studenten te realiseren. En voorts ontwerpers, veelal afkomstig van de modeopleiding van het ROC van Twente, op een goede manier te stimuleren en in staat te stellen met een eigen label op de markt te komen. Inmiddels kan gemeld worden dat de eerste business vandaag van start gaat.

Stage 53
Op maandag 9 maart 2015 opent Stage 53. Stage 53 is de naam van het ontwerpatelier/podiumstore van East Dutch Textiles in de Walstraat in Enschede. Gevestigd in het Nouverture-gebouw op de oude Schouwburg-locatie. Een aantal ontwerpers, Chayenne Josina Emot, Bas Timmer en Jan-Gert Kamping, nemen hun intrek in deze broedplaats van fashion en creativiteit.

  • Chayenne is een veelbelovend talent dat aan de weg timmert met haar lingerie en daaraan gerelateerde bovenkleding.
  • Bas Timmer is volop in de publiciteit geweest met zijn slaapzakken annex jassen voor daklozen. Stage 53 moet de basis gaan leggen voor een doorbraak van zijn reguliere business met zijn bijzondere sjaaltruien en maatpakken.
  • Jan-Gert Kamping is een hard aan de weg timmerende 3D ontwerper en 2D-lasersnijder.

Iris Reusen is een participerende patroonmaakster. Er zal voorts worden ge√Įnvesteerd in de samenwerking tussen fashion design en nieuwe technieken op het gebied van 3D en bijvoorbeeld het met lasertechnieken op maat snijden van kleding.

Stagiaires
Bij een broedplaats past ook de ontwikkeling van nog nieuwer talent. Vanaf medio maart krijgen een aantal studenten van de modeopleiding van het ROC van Twente een plek in Stage 53. De ontwerpers nemen de begeleiding voor hun rekening. De betreffende partijen verheugen zich nu al op de samenwerking die volgens hen tot mooie resultaten gaat leiden!

Stage 53 – op z’n Engels uitgesproken – zoekt natuurlijk in de naam de verbinding met Enschede. Maar staat ook voor on stage, wat wil zeggen dat het een podium biedt voor ontwerpers en ontwerpers in spe. En stage staat natuurlijk ook voor opleiden van studenten en voor leerwerktrajecten richting confectie voor mensen vanuit een uitkeringssituatie.
Er lopen nog gesprekken met een aantal andere mogelijke participanten. Zo wordt o.a. gekeken naar de mogelijkheden om een ontwerper van bedrijfskleding de kans te bieden binnen Stage 53 aan de slag te gaan. En zijn de besprekingen met een ontwerper van kinderkleding in een vergevorderd stadium.

In de loop van 2015 zal er in Enschede in nauwe samenwerking met het ROC van Twente een productie-unit worden neergezet. Tevens zal dit onderdeel van de onderneming als leerwerkbedrijf gaan fungeren. Vanaf dat moment zal East Dutch Textiles zelf in staat zijn om op een meer grootschalige wijze kleding te gaan produceren.