partner in ondernemen

Start Up! Achterhoek

Het ROZ ontwikkelde samen met de Sociale Dienst Oost Achterhoek het arrangement Start Up!, voor de bestrijding van de jeugdwerkloosheid in de Achterhoek. Het ROZ voerde dit project uit in 2014. Via een vouchersysteem konden jongeren met advies en begeleiding van het ROZ hun weg naar het ondernemerschap verkennen. In plaats van af te wachten tot er arbeidsplaatsen komen, kunnen jongeren worden gemotiveerd om zelf te ondernemen en mogelijk zelfs arbeidsplaatsen voor anderen te creëren.

ENTHOUSIASTE STARTERS VIA START UP!

De drie jongeren die een Start Up! hebben gemaakt:

Linda Eibrink, 25 jaar uit Lievelde (Gemeente Oost Gelre)
Bedrijf: LINDASIMONE – fotografie en grafische vormgeving
Website: www.lindasimone.nl
Webshop: www.lindasimoneshop.nl
Achtergrond: Studie ‘Fine Art Fotografie’ gevolgd aan kunstacademie Enschede. Zij wilde van haar passie fotografie haar werk maken en zocht ondersteuning. Bijna afgestudeerd zag ze een tweet van ROZ over Start Up! voorbij komen.

LindaSimone voor website

Successen:
Onder de naam ‘Grolse meisjes’ heeft Linda samen met vier andere ondernemers een pop up store geopend in hartje Groenlo. Hiermee hebben zij ‘het beste idee van de Achterhoek’ gewonnen. Linda geeft cursussen fotografie vanuit deze pop up store en is bezig met het uitwerken van meerdere projecten (meer informatie over Linda).
Linda is niet meer afhankelijk van een uitkering. Naast het ondernemerschap heeft ze ook een parttime baan (2 dagen) in de horeca.

Kevin Wevers, 25 jaar uit Aalten (Gemeente Aalten)
Bedrijf: Jurist Wevers
Website: www.juristwevers.nl
Achtergrond: Afgestudeerd in rechten. Kevin kon geen werk vinden en was in de WWB beland. Hij had altijd al de ambitie om een eigen bedrijf te beginnen en mocht met toestemming van de gemeente Aalten onderzoeken of ondernemerschap echt iets voor hem is.

jurist wevers

De ondernemerstest van Kevin zag er positief uit. Hij heeft hulp gekregen bij zijn ondernemingsplan, die hij via het Business Canvas-model heeft gemaakt. Door wekelijkse begeleiding en advisering en contactmomenten met medekandidaten is hij zijn eigen bedrijf gestart. Kevin zag kansen in de nieuwe manier van zorg aanbieden (WMO en participatiewet) die vanaf 2015 via de gemeente verloopt. En hij biedt zijn diensten aan via een ander verdienmodel, namelijk via abonnementen.

Successen:
De eerste klanten zijn binnen en hij heeft al meerdere presentaties gehouden op het gebied van de WMO. Hij heeft zijn prognose bijgesteld naar boven; het gaat beter dan verwacht. Jurist Wevers heeft pas geleden het landelijke nieuws gehaald door voor twee cliënten een zaak te winnen vanwege het stopzetten van de huishoudelijke verzorging.
Tot op heden heeft hij nu alle zeven rechtszaken op het gebied van de WMO gewonnen. Naast deze rechtszaken geeft hij ook veel presentaties over de WMO. Ook vragen bedrijven hem steeds vaker voor juridisch advies. Het verdienmodel van zijn bedrijf “Jurist Wevers” is dat hij werkt met abonnementen. Klanten die gebruik maken van zijn dienstverlening betalen hem maandelijks een vergoeding voor een minimale periode. Ook biedt hij de mogelijkheid om per uur te betalen. Het aantal klanten dat een abonnement heeft afgesloten, neemt gestaag toe. Tegenwoordig is de FNV een vaste klant voor Jurist Wevers. Hij is gebeld tijdens de opname op 19 april jl. van de NCRV “Monitor” om commentaar te geven als expert op het gebied van de zorgwet. Ook omroep Gelderland neemt vaak contact met hem op voor uitzendingen over dit onderwerp. Per 1 maart 2015 is zijn uitkering stop gezet. Hij haalt nu het inkomen volledig uit zijn bedrijf.

Jordi Gebbink, 19 jaar uit Winterswijk (Gemeente Winterswijk)
Bedrijf: Gebbink Media
Website: www.gebbinkmedia.nl
Achtergrond: Gestopt met zijn eerste opleiding. Jordi heeft één grote passie en dat is filmen. Daarin wilde hij zijn eigen bedrijf starten. Het Loopbaanplein Winterswijk heeft hem gewezen op Start Up!.

gebbink media

Jordi heeft moeite met lezen in verband met zijn dyslexie en kon de extra ondersteuning goed gebruiken. Hij vond het lastig om een goede basis voor zijn bedrijf neer te zetten en was met name bezig met het binnenhalen van opdrachten. Daarnaast heeft hij besloten om vanaf september 2015 een nieuwe MBO-studie te volgen, zodat hij wel een diploma achter de hand heeft. Tijdens deze opleiding heeft hij de tijd en ruimte om zijn bedrijf te continueren. Jordi zet in op kwaliteit. De films die hij maakt (sportwedstrijden, evenementen, concertopnames, bedrijfspresentaties) zijn van hoge kwaliteit. Een groot gedeelte van zijn inkomen wordt geïnvesteerd in nieuwe productiemiddelen. Zijn laatste aankoop is een kraan, waarmee hij bijzondere opnames kan maken. Jordi ontvangt geen uitkering.

Successen:
Jordi heeft zijn netwerk uitgebreid en inmiddels zoveel betaalde opdrachten dat hij niet meer afhankelijk is van een uitkering. Hij mocht als enige samen met de NOS koning Willem Alexander en koningin Maxima filmen tijdens het bezoek aan het Graafschap College. Ook heeft hij een opdracht van SBS gekregen voor filmopnames in Noorwegen.

Er zijn al verschillende bedrijven die graag gebruik willen maken van de professionele diensten van Gebbink Media. Jordi heeft zelfs al open sollicitaties en stage verzoeken mogen ontvangen.

start up 1

Het traject zag er als volgt uit:

Gedurende maximaal zes maanden werd de jongere intensief voorbereid op het
zelfstandig ondernemerschap. Het voucher arrangement Start Up! bestond uit drie
componenten, die altijd op maat, neergelegd in een gezamenlijk plan van aanpak,
werden ingezet voor de jonge starter.

Kennismaking en oriëntatie
> Kennismakingsgesprek
Het kennismakingsgesprek vond plaats met een van de ondernemersadviseurs. Zij hebben brede kennis van ondernemersvraagstukken en wet- en regelgeving en zijn erop gericht ondernemerscompetenties te herkennen en te versterken. Tijdens de kennismaking kwamen onder meer aan de orde:

  • achtergrond en motivatie
  • bedrijfsidee
  • de haalbaarheid van de plannen
  • de inhoud en mogelijkheden van het voucher arrangement

> Ondernemerstest
De persoon van de ondernemer is de grootste succesfactor. Om inzicht te
bieden in de ondernemerscompetenties van de jongere werd een ondernemerstest gemaakt. Het maakt de jongere bewust van zijn sterke en zwakke punten en hoe hij deze kan versterken en geeft input aan de inhoud van de begeleiding. Voor schoolverlatende jongeren hebben wij een specifieke ondernemerstest beschikbaar.

Een goede voorbereiding
Vanuit een praktisch, voor jongeren aansprekend opdrachtenboek werd in snelle, kleine
en praktische stappen naar een compleet ondernemingsplan toegewerkt. Wekelijks was de jongere in gesprek met de adviseur, om te sparren, vragen te stellen en de gemaakte
opdrachten te bespreken. We hielden intensief contact, ook telefonisch of per mail. De
jongere werd begeleid en getraind, individueel, maar juist ook in groepsverband. Het
ROZ kent een uitgebreid en praktijkgericht trainingsprogramma met veel aandacht voor
verkoop en (internet)marketing.

Daarnaast was er veel aandacht voor netwerken. Netwerken is erg belangrijk voor een
jonge ondernemer. Niet alleen om in contact te komen met potentiële klanten, maar ook
om te sparren met collega ondernemers, kennis uit te wisselen en samen te werken. Het
ROZ organiseert zelf regelmatig netwerkactiviteiten en werkt samen met diverse
netwerken in de Achterhoek.

De jongere kreeg ook de mogelijkheid stage te lopen bij bedrijven en zzp’ers en gebruik
te maken van diverse podia voor acquisitie en voor verkoop van producten en diensten.
Het ROZ ondersteunde bij het zoeken naar financieringsmogelijkheden. Het ROZ heeft
goede contacten met banken en andere financierders. Daarnaast keken wij naar de
mogelijkheden van het Bbz (Besluit bijstandsverlening zelfstandigen). Het ROZ voert
deze wettelijke regeling uit voor een groot aantal gemeenten in Twente en de
Achterhoek.

Indien tijdens het begeleidingstraject bleek dat er geen eigen bedrijf zal worden gestart,
werd een traject richting een baan in loondienst ingezet.

Gestart en groeien
Ook na de start blijven wij maximaal drie jaar in beeld. De jongere kan altijd bij zijn
ondernemersadviseur terecht. We kunnen ook een coach inschakelen. Het ROZ beschikt
over een pool van ruim 35 coaches, zonder uitzondering ervaren (oud)ondernemers met
ruime ervaring in het bedrijfsleven of in de coaching. Alle coaches hebben hun eigen
specialisatie en netwerk en denken vanuit de praktijk met de jongere mee en fungeren
als sparringpartner, want juist na de start begint de echte uitdaging van het eigen
bedrijf.

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid, in samenwerking met diverse
ondernemersnetwerken in de regio en afhankelijk van de vraag en behoeften van de
jonge starters, gezamenlijk bij elkaar te komen om bepaalde ondernemersvraagstukken
te bespreken of te trainen.

De jonge ondernemer kan zijn administratie laten verzorgen door Oostwerk. Oostwerk administratief bedrijf werkt nauw samen met ROZ en biedt een divers dienstenpakket voor startende ondernemers tegen een aantrekkelijk tarief.