partner in ondernemen

Starten als zzp

U bent het zat om steeds voor andere bedrijven te werken en hebt de knoop doorgehakt: u gaat starten als ZZP’er. Het starten op zich is niet moeilijk; u kunt uw nieuwe onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel en u kunt uw bedrijf aanmelden bij de Belastingdienst, zodat u ook een btw-nummer krijgt.

Daarmee bent u er echter nog niet. Bij het starten als ondernemer komt meer kijken dan u misschien denkt. U heeft bijvoorbeeld een bedrijfsnaam nodig, visitekaartjes, een website, briefpapier en allerlei andere zaken. En belangrijker nog; u heeft klanten nodig. Zonder klanten kunt u als bedrijf immers niet blijven bestaan. Het ROZ helpt u daarom graag met succesvol starten.

Wat is een ZZP’er?

Voor we daar meer over vertellen, is het handig om goed te weten wat ZZP nu eigenlijk is en wat een ZZP’er doet. ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Dit is een korte naam voor ondernemers die geen personeel in dienst hebben. De opstartkosten voor een ZZP’er zijn hierdoor over het algemeen relatief laag, tenzij u hoge kosten maakt bijvoorbeeld door het huren van een bedrijfspand.

ZZP zegt eigenlijk niets over de omvang van uw bedrijf. U kunt een enorm bedrijf als ZZP’er hebben, maar u kunt het ook zijn vanuit de extra slaapkamer in uw huis. Daarnaast kunt u wel mensen inhuren; u hebt alleen geen vast personeel in dienst. Dit maakt dit soort ondernemers veel flexibeler – en vaak voordeliger – dan andere ondernemers.

ZZP’er worden met uitkering

Het kan ook zijn dat u als ZZP’er wilt starten omdat u op dit moment een uitkering krijgt. Ook dan heeft u te maken met allerlei regels. Het ROZ kan daarbij helpen. Wij kunnen samen met uw werkcoach kijken naar de mogelijkheden om een eigen bedrijf te starten vanuit een uitkeringssituatie. Bijvoorbeeld via een handige training of adviesgesprekken.

Als u met een uitkering voor uzelf wilt beginnen, is het handig om ook te weten wat de gevolgen voor uw uitkering zijn. U kunt bijvoorbeeld als ondernemer starten vanuit een WW-uitkering, maar ook vanuit een uitkering volgens de Participatiewet of een Wajong, WIA, WAO, WAZ of Ziektewetuitkering. Onze adviseurs vertellen er graag meer over.

Uurloon ZZP’er

Als u begint als ondernemer, dan wilt u ongetwijfeld ook graag weten wat u verdient. Dat is echter moeilijk te zeggen. In tegenstelling tot een loondienstbaan, biedt het ondernemerschap geen garanties. U kunt een hoog uurloon hebben, maar het kan ook voorkomen dat u een bepaalde tijd helemaal geen werk hebt. Dan hebt u dus ook geen inkomen.

Daarom moet u in het bepalen van uw uurtarief rekening houden met het uurloon dat u wilt verdienen, maar ook met de uren dat u daadwerkelijk kunt werken. Als uw uurloon puur gebaseerd is op uw uurloon uit loondienst, dan betekent dit dat u uiteindelijk maar een heel laag uurloon overhoudt. Het ROZ kan hier uiteraard altijd in adviseren.

Starten als ZZP’er in Twente of de Achterhoek

Is het altijd al een droom van u geweest om een eigen bedrijf te beginnen? Dan is het ROZ een goed punt om te starten. Wij bieden alle advies en begeleiding die u nodig hebt om ervoor te zorgen dat uw bedrijf een succes wordt. Of u nu vanuit een uitkering start of een ander startpunt kent.

Wij zijn bereikbaar via onze verschillende vestigingen in Twente en de Achterhoek. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Hengelo, maar we zijn ook te vinden in bijvoorbeeld Oldenzaal, Almelo, Enschede en Borculo. U kunt een afspraak met ons maken door het contactformulier op de website in te vullen.