partner in ondernemen
Deel deze pagina:

03 jul
2014

"Starten in de zorg is dubbel zo moedig"

Ruim 70 starters en zzp’ers uit de zorg waren woensdag 2 juli aanwezig bij de bijeenkomst van ROZ over ondernemen in de zorg. De zorgsector is voortdurend in beweging. De vergrijzing neemt toe, de middelen nemen af en de wet- en regelgeving wijzigt veelvuldig. De markt vraagt flexibiliteit van organisaties en medewerkers. Dat biedt kansen voor zzp’ers en ondernemers in de zorg.

Diverse interessante sprekers gaven de aanwezigen kennis en inspiratie mee. Patrick Welman, wethouder gemeente Enschede en vanuit Regio Twente betrokken bij sectorplan Zorg en Welzijn, heette iedereen welkom. “Een eigen bedrijf starten is een dappere keuze, er komt van alles bij kijken, maar voor jezelf beginnen in de zorg is extra moedig”, begint wethouder Welman zijn verhaal. “Als gevolg van rijksbezuinigingen en de onzekerheden die dat met zich meebrengt, is de zorgsector momenteel geen sector met perspectief voor banen. Ik begrijp dan ook uw keuze voor het zelfstandig ondernemerschap”.

DSC_0008

Zwanet van Kooten, senior adviseur bij RadarAdvies en actief op het domein Zorg en Welzijn, deelde de hervormingen rondom langdurige zorg, de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de kansen en trends die dit biedt voor starters en zzp’ers. Mevrouw van Kooten adviseerde de zorgondernemers om in te zetten op maatwerk en flexibiliteit, kleinschaligheid, een specifiek aanbod en onderlinge samenwerking.

DSC_0013

Lyssanne Willems is sinds begin 2014 actief in de zorgsector. Zij is manager van Zorgzuster Twente, een dochterorganisatie van Carintreggeland. “Zorgzuster is matchmaker tussen zorgvrager en zzp’er in de zorg. Ik ga bij de zorgvrager op bezoek, bekijk welke behoefte er precies is en koppel de zorgvrager aan een zzp’er. Het goede gevoel dat een succesvolle match mij geeft, daar doe ik het voor”. Eén van de zzp’ers waarvoor Lyssanne bemiddelt, Monique Knol, beaamde dit en vindt met name het kleinschalige en persoonlijke aspect van Zorgzuster erg prettig.

DSC_0018

Yvo Burkink, Register Belastingadviseur bij Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., vertelde over de vele onduidelijkheden die er nog steeds rondom de VAR zijn. Bert Breukers, ondernemersadviseur en trainer bij ROZ, sloot de avond af met een korte bijdrage over sales in de zorg. “Zorg dat je weet hoe jouw markt er uit ziet, weet wat er speelt en zorg dat je onderscheidend bent”, aldus Bert.

Uit de hoge opkomst en de vele reacties blijkt dat de vele ontwikkelingen en onduidelijkheden toch ook voor verontrusting zorgen bij de zorgondernemers, “maar van avonden als deze krijg je ook weer veel positieve energie”, aldus één van de bezoekers.

Bekijk enkele foto’s op Facebook.