partner in ondernemen
Deel deze pagina:

05 dec
2017

Starterstip #6 – Open een zakelijke rekening

“Als je een eigen bedrijf start, is het openen van een zakelijke rekening niet verplicht. Maar ik adviseer het iedereen wel te doen!”, vertelt Marieke Slot, ondernemersadviseur bij ROZ. “Door het openen van een aparte rekening voor je (te starten) bedrijf, houd je privé en zakelijk gescheiden. Zo heb je een beter overzicht van de financiële situatie van je bedrijf.”

Het openen van een zakelijke bankrekening heeft nog meer voordelen. Marieke zet er een aantal op een rij.

  • Een zakelijke rekening zorgt voor een professionelere uitstraling richting klanten. Je kunt dan je bedrijfsnaam gebruiken in de communicatie, bijvoorbeeld op facturen en offertes, in plaats van je eigen naam.
  • Bepaalde boekhoudprogramma’s kun je koppelen aan je zakelijke rekening. Dit kan zowel in tijd als geld voordelig zijn.
  • Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je boekhouder of accountant is het lastig wanneer je privé en zakelijke gegevens door elkaar heen lopen. Daarnaast kan de Belastingdienst bij een controle de bankafschriften overleggen. Wanneer zakelijk en privé niet gescheiden zijn, moet je ook volledig inzicht geven in de privé zaken.

“Zoals gezegd zijn er geen wettelijke verplichtingen voor een zakelijke rekening. Ook de Belastingdienst verplicht het niet voor starters. Als je een zakelijke financiering aan gaat of gebruik wilt maken van andere financiële producten, dan is het wel verplicht.
Het enige nadeel is dat een zakelijke rekening extra kosten met zich meebrengt. De kosten van het gebruik zijn aftrekbaar binnen je onderneming. Daarnaast bieden sommige banken een zakelijke rekening het eerste jaar gratis aan (of met korting). Overtuigd van een zakelijke rekening? Vraag je bank naar de mogelijkheden”, aldus Marieke.