partner in ondernemen
Deel deze pagina:

31 jan
2018

Starterstip #7: Zorg voor een goede bedrijfsadministratie

“In de vorige starterstip vertelde mijn collega Marieke Slot over het openen van een zakelijke rekening. Zij zette enkele voordelen voor u op een rij, zoals de koppeling met bepaalde boekhoudprogramma’s. Dat gaf mij inspiratie voor deze volgende tip: zorg voor een goede bedrijfsadministratie!”, aldus ondernemersadviseur Benno Ekkelboom.

Waarom is een goede administratie van belang? Dat legt Benno graag uit. “Een goed opgezette en overzichtelijke administratie is belangrijk voor uw bedrijfsvoering. U heeft inzicht in de financiële situatie van uw bedrijf en kunt u sturing geven aan uw bedrijf. Zit u op de juiste weg met uw onderneming? Blijft er wel voldoende geld over om privé van rond te komen? Hoe is de verhouding tussen uw inkomsten en uitgaven? Op al deze vragen kunt u antwoord geven, wanneer uw administratie op orde is.

Als ondernemer bent u ook wettelijk verplicht een goede administratie bij te houden. Begin daarom meteen met het opzetten van uw administratie, ook al bent u nog niet eens van start gegaan. Uw administratie vormt tevens de basis van uw belastingaangiften. En u kunt zien of uw facturen zijn betaald.

U moet dan natuurlijk wel weten hoe u al die financiële informatie over uw bedrijf moet lezen en beoordelen. Wat is een balans en een winst- en verliesrekening? Hoe berekent u de solvabiliteit en liquiditeit van uw bedrijf? En wat betekenen deze cijfers? Natuurlijk kunt u de administratie uitbesteden, maar als ondernemer blijft u zelf verantwoordelijk. En ook dan is het verstandig om inzicht te hebben, want dan bent u een goede gesprekspartner voor uw boekhouder. U weet waar hij het over heeft.

Interessante informatie over het opzetten van uw administratie vindt u onder andere op de website van de Belastingdienst.
U kunt ook een training volgen bij het ROZ hierover. Wij verzorgen twee trainingen op het gebied van financiën en administratie; Financiële basiskennis en Administratie. Voor de meeste starters zijn deze trainingen kosteloos. Meer informatie hierover vindt u op de website http://trainingen.rozgroep.nl”, aldus Benno.