partner in ondernemen
Deel deze pagina:

28 jun
2016

Succesvolle werkconferentie over sociaal ondernemerschap in Bentelo

Woensdag 22 juni 2016 organiseerden de Vrienden van H164 voor de vijfde keer een werkconferentie over sociale economie. Ditmaal op locatie bij een sociale onderneming, Wijngaard Hof van Twente in Bentelo, onder de noemer ‘Sociaal ondernemerschap op de kaart in Twente – inspireren tot sociaal innoveren en ondernemen’. De werkconferentie was op uitnodiging; er waren ruim 50 sociale en regionale ondernemers, wethouders, ambtenaren en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties aanwezig.

In Hengelo zijn wij als Vrienden van H164 en ROZ al enkele jaren actief om sociaal ondernemerschap te stimuleren, maar we willen dit thema graag op de kaart zetten in Twente om samen sociaal innoveren en ondernemen aan te jagen. Welke ondernemers in Twente dragen sociaal ondernemerschap al uit? Wat doen zij en welke motivatie hebben zij? In deze werkconferentie gaven wij een aantal van hen een podium en hebben we verbindingen gelegd tussen de ideeën en vraagstukken van sociaal ondernemers en stakeholders als overheid, zorginstellingen en experts op het gebied van sociaal ondernemerschap. Waar kunnen we faciliteren en stimuleren en waar moeten we ons niet mee bemoeien? Daar gingen we met de aanwezigen over in gesprek.

Bert Otten verzorgde de opening samen met Mariska ten Heuw. Mariska wil graag het gedachtegoed van sociaal ondernemerschap verbreden en de vertaalslag maken naar het reguliere bedrijfsleven. Sociaal ondernemerschap leeft. Ook bijvoorbeeld de provincie heeft sociaal ondernemerschap benoemd in haar nieuwe MKB programma. “Maar hoe halen we sociaal ondernemerschap uit de hoek van ‘het aparte’? Die stap zou ook gezet moeten worden. Daarvoor halen we hier vanmiddag graag input op. Ik hoop dat we elkaar kunnen inspireren en nieuwe ideeën op kunnen doen”, aldus Mariska.

FullSizeRender[h]

Om sociaal ondernemerschap op de kaart te zetten in Twente, is het van belang om de zichtbaarheid van sociaal ondernemers te vergroten. Daarmee is een begin gemaakt middels een korte video over een zevental sociaal ondernemers. Zij vertellen over het sociale karakter van hun onderneming en over hun drijfveren.
BEKIJK HIER DE VIDEO

We waren deze middag te gast bij Ilse Visscher middenin één van de wijngaarden van haar en haar man Roelof. Ze bieden binnen de wijngaard dagbesteding en leerwerkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Tijdens de werkconferentie vertelde Ilse enthousiast over haar achtergrond als orthopedagoog en haar passie om mensen met een afstand of ondersteuningsvraag een zinvolle dagbesteding te geven.

FullSizeRender[e]

Te gast was Paul Benneworth, senior researcher Universiteit Twente, verbonden aan het Center for Higher Education on Policy Studies, om vanuit onderzoek en zijn ervaringen met sociaal ondernemerschap, onder andere in Engeland, te vertellen over wat sociaal ondernemerschap nu werkelijk voor Twente kan betekenen. Zijn betoog ging over het aanjagen van sociale innovatie en sociaal ondernemerschap via kennis, over de drijfveren van sociaal ondernemers en het belang van sociale innovatie voor de cultuur, trots en groei van een regio. “Sociale innovatie zie ik als oplossing voor de keerzijde van de kenniseconomie; de kapitaalvlucht uit diverse regio’s”, aldus Paul. Hij onderstreepte ook het belang van een netwerk voor (nieuwe) sociale ondernemers én een regio als Twente.

Er waren vier pitches van Marije Weeink (eigenaar Groen & Wel), Tom Koster (eigenaar Noaber Bouw), Karin Kremer (docent Saxion) en Marte di Prima (accountmanager sociaal ondernemen ROZ) over diverse problemen en vraagstukken waar zij op het gebied van sociaal ondernemen tegenaan lopen. De aanwezigen dachten mee aan de verschillende tafels.

FullSizeRender[q]

Als Vrienden van H164 en ROZ hebben we deze middag als zeer waardevol ervaren. We hebben interessante nieuwe contacten gelegd en goede input verkregen. Het belang van een netwerk van en voor sociale ondernemers is meerdere malen onderstreept en daar gaan we dan ook mee verder. Ook het bevorderen van ondernemerscompetenties bij sociale ondernemers pakken we als ROZ graag verder op.

Lees hier het volledige verslag >>