partner in ondernemen
Deel deze pagina:

30 mrt
2018

Syrische Fadi van start met fietsenzaak in Enschede

De 30-jarige Fadi Alnakoud kwam 3 jaar geleden vanuit Syrië naar Nederland. Vastberaden en gemotiveerd om er wat van te maken hier, startte hij meteen met Nederlandse les en ging op zoek naar werk. “Ik wilde aan de slag en ben naar de gemeente Enschede gegaan voor werk. Daar kreeg ik een werkervaringsplek bij het fietsendepot van de gemeente. En vervolgens bij een fietsenzaak in Enschede. Zij verkopen alleen fietsen en hadden geen werkplaats. Ik mocht daarom alle reparaties voor hen uitvoeren. In Syrië was ik altijd al aan het sleutelen met scooters, motoren en fietsen. Ik had daar een eigen zaak met een aantal medewerkers”, vertelt Fadi over zijn werkervaring.

Sinds 1 januari 2018 is Fadi gestart met zijn eigen zaak in Nederland; Unbikes. Hij repareert fietsen en verkoopt tweedehands fietsen. Een deel van zijn klanten komt via de fietsenzaak waar hij werkte. Zij besteden de reparaties uit aan Fadi. Daarnaast werkt hij samen met Chris van De Fietsenmaker. “Hoe ik met Chris in contact kwam? Hij woont bij mij in de straat en ik zag hem telkens in de weer met fietsen. Op een gegeven moment heb ik hem aangesproken, gevraagd wat hij deed en mijn verhaal vertelt. Sindsdien werken we samen en mag ik gebruik maken van zijn pand”. Ook Chris is blij met de samenwerking: “Fadi zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en motiveert mij ook”.

Bij de start heeft Fadi de hulp ingeschakeld van ROZ. Adviseur Ninorta Chamoun heeft hem geholpen bij zijn ondernemingsplan, met name bij het financiële deel. Daarnaast heeft hij financiële ondersteuning gehad vanuit het Bbz voor de startperiode en om noodzakelijke investeringen te doen. Ninorta over Fadi: “Ik ben erg trots op deze jonge ondernemer en zijn instelling. Hij was enorm gemotiveerd om te starten en heeft zelf erg veel moeite gedaan om alles voor elkaar te krijgen. Moet je horen hoe goed hij al Nederlands spreekt, ook al is hij nog maar zo kort in Nederland. Hij is een voorbeeld voor elke startende ondernemer, afkomstig uit Nederland of niet. En ik heb er alle vertrouwen in dat hij het gaat redden met zijn zaak.”

Fadi heeft ook deelgenomen aan het project STAR/T waarin ambitieuze statushouders met ondernemende ambities een intensief begeleidingsprogramma volgden. Een samenwerking tussen Mindt, TIB-advies, Universiteit Twente en ROZ Groep. Meer info: www.star-t.nl

Maandag 9 april brachten RTV Oost en Patrick Welman (wethouder gemeente Enschede) een bezoek aan de zaak van Fadi. Lees het bericht en bekijk het filmpje op de site van RTV Oost >>