partner in ondernemen
Deel deze pagina:

17 jun
2019

The Lagom Group: Als eerste onderneming in Oost Nederland met succes toegelaten tot Register Sociale Ondernemingen

De broers Gijs en Peter van der Zande, initiatiefnemers van The Lagom Group in Enschede, zijn er maar wat trots op dat hun sociale onderneming als eerste in Oost Nederland, en als vierde in Nederland, de Code Sociale Ondernemingen heeft behaald. “En dat binnen 100 dagen nadat we daadwerkelijk van start zijn gegaan met onze onderneming”, vertellen ze enthousiast. Wat houdt die Code in? Waarom zijn zij deze sociale onderneming gestart? En wat doet The Lagom Group precies? ROZ sprak met de beide heren hierover.


Gijs (links) en Peter (2e van links) in overleg met talenten.

De Code Sociale Ondernemingen
De Code Sociale Ondernemingen biedt (h)erkenning van sociaal ondernemers en is gebaseerd op dé grondslag van sociaal ondernemen, namelijk impact first. De Code omvat vijf principes, die samen laten zien waar sociaal ondernemen voor staat. Sociaal ondernemers kunnen ervoor kiezen die principes, en daarmee de Code, te onderschrijven. The Lagom Group is de eerste sociale onderneming in Oost Nederland die de Code heeft behaald en is opgenomen in het Register Sociale Ondernemingen. “We zijn nu nog aspirant deelnemer”, voegt Gijs toe. “We bestaan nog geen jaar en hebben daardoor nog geen jaarcijfers of impactrapportage. Maar zodra we hierover beschikken, worden we volwaardig deelnemer.”
Meer info over de Code: www.codesocialeondernemingen.nl

Waarom The Lagom Group
Het idee voor The Lagom Group ontstond bij Gijs aan de keukentafel. “Wij hebben twee zoons die hoogbegaafd zijn, waarvan één ook op het autistische spectrum zit. Als vader vroeg ik me af wat ik met mijn kennis en netwerk zou kunnen doen om hem te helpen, mocht hij straks geen baan kunnen krijgen. En met hem vele anderen die vastlopen in de gebruikelijke systemen. Een groot deel van deze talenten, veelal met een hoog IQ, zit momenteel thuis op de bank of werkt ver onder het eigen intelligentieniveau. Het is niet alleen zonde van het potentieel aan denkkracht dat niet gebruik wordt, maar ook een menselijk drama. Daar wilde ik iets mee doen!”

Voorbereiding op de start
Gijs vroeg zijn broer Peter hem te helpen zijn idee verder vorm te geven en in 2017 zijn ze samen begonnen met de voorbereidingen. De diversiteit van de beide heren is hun kracht. “We hebben onder andere deelgenomen aan het programma Twente Move2Social. Daar werden we aangezet om het businessplan verder te ontwikkelen. We zijn met Social Enterprise NL in gesprek gegaan en lid geworden. Zij waren enthousiast over het concept en wezen ons op de Code Sociale Ondernemingen. Op 1 februari 2019 zijn we officieel van start gegaan met het bedrijf. We zijn een sociale onderneming, de maatschappelijke missie staat voorop. Geld verdienen is geen hoofddoel, maar vooral een middel om de wereld rondom onze talenten een beetje beter te maken!”

Drie pijlers: bestaande opdrachten, nieuwe ideeën en sociale interactie
Met The Lagom Group willen Gijs en Peter zoveel mogelijk talenten met afstand tot werk en komend uit de doelgroep bovengemiddeld intelligent en in/of buiten het autistisch spectrum, aan uitdagend, volwaardig en betaald werk helpen. “We willen een eigen plek creëren voor deze talenten waar ze een soort familiegevoel ervaren en zichzelf kunnen zijn. “Dat doen we op drie manieren”, leggen Gijs en Peter uit. “Als sociaal commercieel bedrijf verzamelen wij opdrachten uit de markt voor de talenten die bij ons in dienst zijn. Wij zetten hen in groepen bij elkaar waarin ze zichzelf kunnen zijn, in plaats van dat ze zich aan moeten passen aan de omgeving van een bedrijf. Daar gaat het vaak mis bij deze doelgroep. Daarnaast fungeren we ook als broedplaats en krijgen de talenten de ruimte om eigen ideeën te ontwikkelen. Hoog intelligente personen denken vaak anders, soms sneller en zien andere verbanden. Bij ons kunnen ze hiermee aan de slag. Tot slot bieden we de mogelijkheid om de sociale interactie van de talenten te ontwikkelen, bijvoorbeeld door activiteiten met elkaar te doen. De talenten worden begeleid bij alle aspecten.”

Talent genoeg
Het vinden van de talenten is geen probleem voor The Lagom Group. “Op dit moment zijn er 10 talenten bij ons aan de slag. Vanaf dag één hebben we samengewerkt met het Werkplein. Zij zijn onze ambassadeurs geweest bij de opstart. Via hen kwamen de eerste talenten bij ons. De talenten hebben vaak een goede opleiding of enige werkervaring achter de rug en blijken bij activering heel wat in hun mars te hebben. Zo hebben wij nu onder andere een wiskundige, biochemicus, natuurkundige, designer, bestuurs- en bedrijfskundige in ons midden.”

Op zoek naar opdrachten
Het vinden van opdrachten is de uitdaging voor The Lagom Group. Voor de eerste opdrachten hebben ze bedrijven uit hun eigen netwerk benaderd. Goede connecties hebben hen die opdrachten gegund, waardoor zij kunnen laten zien wat ze in huis hebben. “Bij complex denkwerk moet je aan ons denken”, roept Gijs bedrijven en overheid op om contact te zoeken. “Dat kan in allerlei vakgebieden zijn. Eigenlijk kun je ons zien als een externe Research & Development afdeling van je bedrijf. En heel interessant voor grotere organisaties: zij kunnen hun SROI-verplichting invullen door met ons in zee te gaan!”

Toekomstplannen
Op de vraag wat de ambities en toekomstplannen van Gijs en Peter zijn met The Lagom Group, volgt direct een heel helder antwoord. “Over vijf jaar willen we op 16 plekken in Nederland een vestiging hebben in de buurt van een universiteit of hogeschool, waarmee we rond de 240 talenten kunnen bereiken. We hopen dan ook een academie te hebben waarin we kennis kunnen delen en cursussen kunnen geven. Bijvoorbeeld cursussen aan bedrijven over hoe zij anders kunnen omgaan met deze talenten. En aan gezinnen en families, zodat de directe omgeving ook beter weet hoe je hiermee omgaat. We zijn ook bezig om dit in een theatervoorstelling te laten zien: ‘wat gebeurt er in mijn hoofd als autist en wat betekent dat voor jou’. Daarnaast willen we op den duur ook internationaal aan de slag. In andere landen spelen dezelfde problemen. We willen een beweging op gang brengen en ervoor zorgen dat deze groep zijn eigen salaris kan verdienen. Het is super mooi om te zien dat enkele talenten hierin mee willen en ook anderen verder willen helpen!”

Oproep aan sociale investeerders!
“We krijgen van veel fondsen te horen dat ze nog nooit zo’n goed businessplan hebben gezien. De financiële doorrekening ziet er prima uit. Iedereen denkt die heren die komen er wel op eigen kracht, maar we hebben nog wel dat extra steuntje qua financiering nodig. Daarom zijn we op zoek naar sociale investeerders!”, aldus Gijs en Peter.

Meer info: www.thelagomgroup.com

The Lagom Group is lid van het door ons opgerichte Netwerk Sociale Ondernemingen Oost NL. Lees hier meer over dit netwerk.