partner in ondernemen
Deel deze pagina:

20 mrt
2017

Tip van de maand: Denk aan de btw-aangifte!

Desirée Eggert, assistent ondernemersadviseur / schuldhulpverlening: “Het voorjaar staat voor de deur, zo ook de (eerste) aangifte omzetbelasting van het jaar. Als zelfstandig ondernemer hebt u te maken met omzetbelasting, oftewel de btw. U doet btw aangifte per maand, kwartaal of jaar. Zorg ervoor dat u uw aangifte en betaling op tijd doet”.

“Wilt u daar zeker van zijn? Maak dan gebruik van de btw-alert van de Belastingdienst. Dat is een app die u kunt downloaden >>

U geeft in uw aangifte de btw aan die u hebt berekend aan uw klanten, en de btw die u kunt aftrekken. U berekent bij uw aangifte zelf hoeveel btw u aan de Belastingdienst moet betalen. In uw administratie houdt u bij hoeveel btw u hebt berekend aan klanten en hoeveel btw u hebt betaald aan leveranciers. Het verschil hiertussen is de btw die u moet betalen of die u terugkrijgt.

Weet u niet hoe u aangifte moet doen? Vraag dan uw boekhouder. Of ga naar de website van de Belastingdienst. Daar staat uitvoerig uitgelegd hoe u aangifte doet”.

Extra tips:

  • Blijkt achteraf dat de aangifte niet correct is geweest, meldt dit dan zo snel mogelijk bij de Belastingdienst. Mogelijk dat de fout wordt hersteld/verrekend bij de eerstvolgende aangifte. De Belastingdienst doet veelal niet moeilijk, als u het maar meldt!
  • Houd bij het verkrijgen van omzet rekening met een eventuele aanslag omzetbelasting. Die moet dan natuurlijk wel worden betaald.

ROZ verzorgt onder meer schuldhulpverlening voor ondernemers en ex-ondernemers. Wij voorzien u maandelijks van een tip over een onderwerp passend bij schuldhulpverlening.