partner in ondernemen
Deel deze pagina:

14 feb
2017

Tip van de maand: Maak tijd voor debiteurenbeheer; zorg dat uw facturen betaald worden!

Silke Eitink, senior adviseur schuldhulpverlening bij ROZ: “Hoe gaat het met de betalingsmoraliteit van uw debiteuren? Het is alweer februari en wellicht zijn de goede voornemens voor 2017 alweer achterhaald. Vandaag is het Valentijn en wat mij betreft mag u uw bedrijf dan ‘verwennen’ door een intensiever debiteurenbeheer uit te oefenen. Want u wilt toch ook aan uw eigen betalingsverplichtingen blijven voldoen? En laten we eerlijk zijn: als ondernemer bent u pas tevreden als uw facturen zijn betaald!”.

“Voordat u uw debiteuren in beweging krijgt, is allereerst uw eigen structuur van groot belang. Plan daarom een bepaald moment in de week waarop u bezig gaat met debiteurenbeheer. Verschuif dit moment niet, maar zet het vast in uw agenda!”, aldus Silke.

Goede afspraken vooraf
Maak voordat u een opdracht aangaat, goede afspraken met de opdrachtgever. Niet alleen over wat de opdracht exact inhoudt, maar ook hoe de opdracht betaald moet worden.
Blijkt tussentijds dat de opdracht niet conform deze afspraak kan worden afgehandeld, informeer de opdrachtgever hier op tijd over. Geef ook aan wat de eventuele financiële consequenties zijn.

Factuur direct versturen
Heeft u de opdracht afgerond? Verstuur dan meteen de factuur.

Bellen bij geen betaling
Bel direct na het verstrijken van de factuurdatum de opdrachtgever, oftewel debiteur, en informeer waarom er nog niet betaald is. Kan hij niet betalen? Maak duidelijke afspraken. Misschien kan hij wel een deel betalen en spreek af wanneer hij wel kan betalen.

Komt de opdrachtgever de betalingsafspraken nog steeds niet na? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk gesprek. Vaak komen tijdens een persoonlijk gesprek andere dingen naar boven, waardoor er meer begrip wederzijds kan worden opgebracht.

Incassobureau of verlies
Wordt de factuur ondanks uw inzet niet betaald? Maak dan een keuze: doorgaan met incasseren met behulp van een incassobureau of de factuur als verlies opnemen. Kiest u voor dat eerste, stel uzelf dan wel vragen als: wat kost dat en wat levert het mij op, hoe lang duurt het incassotraject en wat wordt er van mij verwacht?

ROZ verzorgt onder meer schuldhulpverlening voor ondernemers en ex-ondernemers. Wij voorzien u maandelijks van een tip over een onderwerp passend bij schuldhulpverlening.