partner in ondernemen
Deel deze pagina:

13 sep
2013

Veel belangstelling voor bijeenkomst 'Ondernemen in Duitsland'

Ondernemen in Duitsland is een thema dat leeft. Dat blijkt wel uit de grote opkomst tijdens de bijeenkomst ‘Ondernemen in Duitsland’, georganiseerd door het ROZ op 12 september 2013. Bijna 90 mensen waren benieuwd welke kansen er voor hen als Nederlandse ondernemer liggen in Duitsland en waarmee ze rekening moeten houden als ze gaan ondernemen over de grens.

Ondernemen in Duitsland kent veel voordelen. Duitsland is de belangrijkste import- en exportpartner van Nederland, kent 82 miljoen potentiële afnemers en is centraal gelegen in Europa. Ook de Duitse economie is een goede reden om de stap over de grens te zetten. De verwachting is dat de Duitse economie in 2013 weer zal aantrekken, terwijl dat in de rest van Europa nog maar de vraag is. Het verwerven van opdrachten in Duitsland biedt dus kansen voor Nederlandse ondernemers. Maar ondernemen in Duitsland brengt wel andere wetten en (ongeschreven) regels met zich mee. Daar werden de deelnemers tijdens deze avond op gewezen door Strick Rechtsanwälte & Steuerberater, Euregio, de Belastingdienst en servicebureau THOTAAL. Duidelijk werd hoe je in Duitsland een onderneming opricht, welke sociale verzekeringen van toepassing zijn, welke belastinggevolgen een opdracht in Duitsland heeft en de cultuurverschillen en taalbarrières tussen Nederland en Duitsland.

De avond werd zeer enthousiast ontvangen door de aanwezigen en ook door het ROZ. Wij gaan hier binnenkort een vervolg aan geven. Houd deze website in de gaten voor meer informatie!