partner in ondernemen
Deel deze pagina:

23 jan
2019

Welmer van Horssen: “Het ondernemerschap was voor mij een uitdaging, maar deze is echt de moeite waard geweest!”

“Het zelfstandig ondernemerschap kwam op mijn pad”, vertelt Welmer van Horssen over de start van zijn bedrijf Van Horssen Data Migraties in mei 2018. Naast het verzorgen van datamigraties voor MKB-bedrijven en non-profit organisaties geeft Welmer ook advies bij projecten op dit gebied. “Een ICT-project heeft veel kanten; de techniek, het programma, de medewerkers die ermee moeten werken. En natuurlijk de informatie die verhuisd moet worden, zodat alles werkt en niets verloren gaat. Daar ligt mijn deskundigheid. Ik geef daarnaast advies over hoe je dat aanpakt, in welke volgorde, waar je aan moet denken en wat je als bedrijf zelf kunt doen.”

Waarom hij de stap naar een eigen bedrijf heeft gezet, daar gaat een verhaal aan vooraf. “Op de Universiteit Twente volgde ik de opleiding Civiele techniek en Management. Een brede opleiding met vakken als economie, wiskunde en beleid. Allemaal vakken die ik leuk vond. Vanuit deze opleiding zou ik in het werkveld op een plek komen waarbij ik de verbinder zou zijn tussen de specialisten op deze vakgebieden, maar dat past niet zo bij mij. Ik vind veel dingen leuk, maar realiseer me dat ik niet overal de vaardigheden voor heb. Ik ben vooral een denker”, start Welmer zijn verhaal.

“Ik ben eerst begonnen als administratief medewerker, want daarbij kon ik mijn hoofd gebruiken. Het werken met gegevens, dat vind ik leuk. Daar was ik ook hobbymatig al mee bezig. Ik ben een verzamelaar en daarvan wilde ik een en ander digitaal vastleggen. Daardoor werkte ik ook steeds meer met de computer en ben ik me gaan verdiepen in de techniek van databases. Bij volgende werkgevers heb ik daar ook mee gewerkt, data geanalyseerd, data overgezet van het ene naar het andere systeem. En dat doe ik dus nu met mijn eigen bedrijf”, legt Welmer uit.

“Hoe dat zo gekomen is? In de zomer van 2017 raakte ik op vakantie met iemand in gesprek over wat ik deed qua werk. Hij was gevraagd voor een project in datamigratie, maar kon niet. Toen heeft hij mij doorverwezen. Ik heb daar een paar maanden aan dat project gewerkt en contacten op gedaan. Er waren nieuwe klussen, maar dan moest ik wel als zzp’er aan de slag. Een grote klus zou me zekerheid geven voor de komende tijd en toen heb ik de keuze gemaakt om te starten”.

Welmer ging meteen op zoek naar een werkplek buiten huis en huurt sinds juni 2018 in Ondernemerscentrum H164 in Hengelo. “Mijn werk kun je prima op afstand doen, maar een ruimte buiten huis werkt beter voor mij. Ik heb behoefte aan structuur en zo kan ik werk en privé scheiden. Ik heb eerst locaties bekeken voor een werkplek, maar daar had ik te weinig privacy. In H164 kon ik een eigen kantoorruimte huren. Ik heb even getwijfeld over de kosten, maar ben er van overtuigd dat dit de goede keuze is geweest. Het is ontspannen en prettig om deze plek te hebben.”

Welmer is tevreden over hoe het tot nu toe gaat met zijn bedrijf. “Ik heb enkele opdrachten lopen, maar ik moet ook op zoek naar uitbreiding van mijn netwerk. Dat vind ik best lastig. Daarom volg ik de training ‘Sales’ bij ROZ. Die training is heel waardevol voor mij. Ik ben nu mijn verkoopplan aan het afronden en dankzij de training bewuster bezig met het werven van nieuwe klanten en het onderhouden van relaties. Het mooie van het zelfstandig ondernemerschap is de vrijheid. Ik bepaal zelf mijn werkdagen en ben nieuwe dingen aan het ontdekken, nieuwe dingen aan het leren. Ik heb ideeën genoeg! Ook vind ik het leuk om te leren hoe om te gaan met moeilijkheden. Ik zoek ze niet perse op, alleen als ze het waard zijn. Het starten van een eigen bedrijf was best moeilijk voor mij, maar dat is het echt waard geweest.”

Hoe de toekomst eruit ziet, weet Welmer niet precies, maar hij heeft er vertrouwen in dat het goed komt. “Ik had niet perse gepland om een bedrijf te starten, de omstandigheden hebben me hier gebracht. Mijn doelen zijn ook niet zozeer bedrijfsmatig, maar meer persoonlijk. Ik wil groeien in mijn vaardigheden, me echt focussen op datamigraties en met beide benen op de grond blijven staan!”