partner in ondernemen

ZZP advies

Zelfstandigen Zonder Personeel worden steeds populairder. Het wordt ook wel een freelancer of zelfstandig ondernemer genoemd. Hij of zij verricht zelfstandig arbeid, werkt voor eigen rekening, risico’s en meerdere opdrachtgevers. Wilt u zzp’er worden? Het ROZ geeft workshops waarmee u goed voorbereid van start gaat.

ZZP advies

Als zzp’er dient u aan een aantal verplichtingen te voldoen. U dient zich als eerste in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De KvK geeft uw gegevens vervolgens door aan de Belastingdienst. Ook dient u een correcte administratie te voeren en zelf voor uw verzekeringen te zorgen. Als zzp’er heeft u namelijk geen recht op uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

Stappenplan

Een deel van ons ZZP advies bestaat uit de volgende vier stappen waarmee u uw eenmanszaak begint:

  1. Schrijf een ondernemingsplan
  2. Kies de rechtsvorm van uw bedrijf
  3. Schrijf u in bij de Kamer van Koophandel
  4. Regel uw administratie

De rechtsvorm

De meeste zzp’ers kiezen voor een eenmanszaak als rechtsvorm. In een aantal gevallen is een bv echter een betere keuze. Een eenmanszaak is een bedrijf waarvan één persoon de eigenaar is. Dit wil niet zeggen dat er maar één persoon werkt in de onderneming of dat er geen personeel is. Er gelden verder geen oprichtingseisen voor de eenmanszaak. Juridisch gezien bestaat er in de eenmanszaak geen onderscheid tussen privévermogen en zakelijk vermogen. De besloten vennootschap is een rechtspersoon, waardoor de risico’s van hoofdelijke aansprakelijkheid worden beperkt. Het kapitaal van de bv wordt verdeeld in aandelen. Deze zijn niet overdraagbaar maar staan op naam. Voor het oprichten van een bv moet bovendien een notaris akte opmaken. U kunt hierbij niet meer geld verliezen dan het bedrag dat u in de bv heeft gestoken.

Bedrijfsadministratie

Als ondernemer bent u verplicht een bedrijfsadministratie bij te houden. De basisgegevens zoals het grootboek, debiteuren en crediteuren, voorraad in- en verkoop en loonadministratie moet u zeven jaar bewaren. Verder dient u alle gegevens die u op papier of elektronisch vastlegt te bewaren. Denk hierbij aan kassabonnen, ontvangen facturen en verzonden facturen, bankafschriften en contracten.

Neem contact met ons op »

Meer ZZP advies?

Wilt u meer ZZP advies? Schrijft u zich dan in voor onze workshops voor startende ondernemers of neem contact met ons op.