partner in ondernemen
Deel deze pagina:

01 dec
2014

Zzp’er is geen melkkoe, maar kabinet ziet wel risico’s

Het kabinet beschouwt zelfstandigen zonder personeel niet als melkkoe en is er niet op uit het aantal zzp’ers terug te dringen. Maar het ziet in hun opkomst ook risico’s.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken zei dat donderdag bij de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer. Volgens de minister is er bij zzp’ers soms sprake van “schijnzelfstandigheid”, waarbij mensen formeel zelfstandig zijn, maar eigenlijk in loondienst. Ook heeft de forse stijging van het aantal zelfstandigen gevolgen voor de schatkist omdat ze allerlei belastingaftrek krijgen.

In Nederland zijn er dit jaar zo’n 800 duizend zelfstandigen zonder personeel. Dit aantal neemt al jaren gestaag toe en loopt naar verwachting op naar 1 miljoen in 2020 als er niks gebeurt. Door een combinatie van onder meer de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en de mkb-winstvrijstelling betalen zelfstandigen over de eerste 24 duizend euro die ze jaarlijks verdienen nauwelijks belasting. Dat scheelt de overheid jaarlijks miljarden aan inkomsten.

Lees het volledige artikel op z24.nl.